Meglepetés Oscar-jelölést kaphat A nagy füzet

Torontói, illetve Los Angeles-i filmvetítésekkel indult A nagy füzet című Szász János rendezte magyar film Oscar-kampánya. Magyarország idegen nyelvű alkotások kategóriájában Oscar-díjra nevezett alkotását kilenc alkalommal vetítették a 13. Los Angeles-i Magyar Film Fesztiválon 2013. november 13-21. között, a filmfővárosban tartott filmes mustrán Szász János mellett Molnár Piroska Kossuth-díjas színésznő, a Nemzet Színésze is részt vett, aki a filmben a főszereplő fiúk nagyanyját kelti életre.

A nagy füzetet teltházas előadáson vetíttették le az Amerikai Filmintézet (AFI) washingtoni filmszínházában is november 17-én. A közönség állva tapsolta Molnár Piroska játékát a film levetítése után. Szász János rendező szerint örömteli, hogy sokakat érdekelt a film, egyúttal kiemelte, hogy különösen jó, hogy a film észak-amerikai vetítése egybe esik azzal az időszakkal, amikor az Amerikai Filmakadémia tagjai megtekintik az Oscarra jelölt idegen nyelvű filmeket. Idén rekordszámú, 76 ország nevezett a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára. Magyar filmet legutóbb 1988-ban jelöltek Oscar-díjra a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában, akkor a Mephisto-ért Oscar-díjat nyert Szabó István Hanussen című drámáját jelölték. A hazai filmes szakemberek nem fűznek nagy reményeket A nagy füzet Oscar-jelöléséhez, azonban ha az Akadémia mégis beválasztaná az általa öt legjobbnak ítélt film közé, jelölése igazi meglepetés lehetne. Gyakran azért nem kerülnek jelölés közelében külföldi filmek, mert a díj odaítélésről döntő tagokhoz nem jut el a film. Az Oscar-jelöléseket 2014. január 16-án hozza nyilvánosságra a filmakadémia, a díjátadót pedig március 2-án tartják.

Molnár Piroskát A nagy füzetben nyújtott alakításáért a chicagói filmfesztivál nemzetközi zsűrije oklevéllel jutalmazta, a film pedig a Karlovy Vary-i filmfesztivál fődíját, a Kristály Glóbuszt is megkapta a nyár folyamán, valamint az Izrael vezető filmes eseményének tartott haifai filmfesztiválon elismerő oklevelet kapott. Az alkotást korábban Ázsiában is vetítették, a dél-koreai Busan nemzetközi filmfesztivál versenyprogramjában szerepelt az alkotás, októberben pedig az ausztráliai Adelaide nemzetközi filmfesztiválján játszották szintén a versenyprogramban.

Mészáros Márton

A nagy füzet című film forgatásán készült felvétel (középen Szász János rendező a főszereplő Gyémánt-ikrekkel)

A nagy füzet című film forgatásán készült felvétel (középen Szász János rendező a főszereplő Gyémánt-ikrekkel)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: