AIDS világnap 2013

December elseje az AIDS világnapja. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1988-ban nyilvánította világnappá napjaink egyik legsúlyosabb betegségét.

1981-ben azonosították az AIDS-et, azóta tartják önálló betegségnek. Az AIDS gyakorlatilag 100%-os halálozású tünetegyüttes, amit a HIV vírus okoz, mely az immunrendszer sejtjeit támadja és fokozottan építi le. A HIV vírussal való fertőzést követően a tünetek általában évekkel később (akár 3-6 év után) jelentkeznek, de ez idő alatt a fertőzöttek továbbadhatják a vírust. A HIV-fertőzés vér, ondó, előváladék, hüvelyváladék és anyatej útján terjed, elsősorban óvszer nélküli közösülés és fertőzött injekcióstű használata során. Ezen kívül a vírus átadható fertőzött vérkészítmény révén, szülés vagy szoptatás során.

A közhiedelem szerint AIDS-es beteggel egy légtérben lenni, illetve megérinteni őt is súlyos veszélyeket rejt magában, azonban a valóságban még a csókolózás sem jelent közvetlenül veszélyt, azonban ha az egészséges fél szájüregben nyílt seb található, akkor fennállhat a fertőzés esélye. A kifejlett HIV betegséget nevezzük AIDS stádiumnak, mely szinte mindig halállal végződik. Ma már hatékony gyógyszereket alkalmaznak a kezelésre, ezek segítségével a vírus szaporodása jelentős mértékben lelassítható, sőt a vírusfertőzés megszüntethető. A vírus szaporodását gátló gyógyszerek nem gyógyítják meg a HIV-fertőzést, de nagy mértékben lelassítják az immunrendszer pusztulását.

A legutóbbi kimutatások szerint 2012 végén több mint 35 millió HIV-fertőzött ember élt a Földön, közülük 2 millión 10-19 év közötti fiatalok. Elsősorban férfiak, a homoszexuálisok és a a szexiparban dolgozók, prostituáltak vannak a legnagyobb veszélyben. Tavaly 2,3 millió ember fertőződött meg a vírussal, ez a szám az elmúlt tizenöt-húsz évben a legalacsonyabb. Az AIDS betegség leghíresebb áldozatai között van Freddie Mercury, a Queen brit együttes frontembere, Rock Hudson amerikai színész és Gia Carangi, az 1970-es és 80-as évek legnagyobb amerikai szupermodellje, akit a Gia – Kifutó a semmibe című filmben Angelina Jolie Golden Globe-díjjal jutalmazott alakítása tett emlékezetessé a fiatal generációk számára.

A 2013-as AIDS-világnapon az AIDS elleni küzdelmet jelképező vörös szalagot Indiától az Egyesült Államokig számtalan személy tűzte magára, sztárok hada állt a jótékonysági ügyek mellé, a washingtoni Fehér Ház főbejáratára egy gigantikus vörös szalagot helyeztek el a szokásokhoz híven.

Mészáros Márton

Az AIDS elleni küzdelmet jelképező vörös szalag a washingtoni Fehér Házon az AIDS-világnapján, 2013. december 1-jén

Az AIDS elleni küzdelmet jelképező vörös szalag a washingtoni Fehér Házon az AIDS-világnapján, 2013. december 1-jén

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: