Dömsödi Gábor vendégelőadása a MÚOSZ-iskolában

Dömsödi Gábor újságíró, televíziós műsorvezető tartott vendégelőadást a MÚOSZ Bálint György Újságíró Akadémián 2013. november 30-án. Az előadás moderátora Cserhalmi Imre újságíró, címzetes főiskolai tanár volt, akinél Dömsödi is tanult annak idején.

Dömsödi látogatása nem csak egyszerű előadás volt, hanem gyakorlat is a Cserhalmi tanár úr keze alatt fejlődő újságíró növendékek számára. Dömsödi Gábor könyve, a Friderikusz és Hajdú serpája voltam tízezer példányban fogyott el már az októberi megjelenése előtt a Blikkel kötött ingyenes megállapodásnak köszönhetően, ugyanis a bulvárkampány részeként az újság több lapszámában leközölhetett részleteket a műből. Ennek ellenére az újságíró memoárját egyáltalán nem tartja bulvártémának, és nem érti, hogy a kizárólagos részletleközlési jog birtokában a Blikk miért nem közölt le két olyan műben szereplő történetet, amely szerinte valóban botrányosnak számítana. A szerző arról is beszélt, hogy az eredeti címet – Leszállópálya – üzleti okokból megváltoztatta, de a könyv tartalma nem változott.

Az újságíró Auto Plusz nevű autós magazin havi tízezer példányban kel el, ezzel ebben a kategóriában a negyedik legtöbb példányszámban eladott lap Dömsödi szerint. Viszont sietve hozzátette, ebből nem lehet nagy vagyonra szert tenni. „Nem az internet teszi tönkre a nyomtatott sajtót, soha semminek nincs következménye, és ez elszomorít” – mondja, szerinte az elbulvárosodás és az igénytelenség vezet ahhoz, hogy egyre kevesebben vesznek újságot. A hallgatók kérésére elmesélte, hogy az Auto 2 című televíziós műsorára emlékszik vissza legszívesebben, viszont a Friderikusz-show azon epizódjára a legbüszkébb, amelyet megdönthetetlen rekordot felállítva 6,2 millió ember nézett.

Természetesen Friderikusz Sándor és Hajdú Péter neve mellett említést tett Baló György kollégájáról, akit az egyik legfelkészültebb interjúkészítőnek tart a szakmában. Vitray Tamás számára éppen internetes oldalt készített, ezt adta a legendás tévés 81. születésnapjára. Az általa megközelíthetetlennek nevezett Kossuth-díjas újságíró – aki fél évig volt a főnöke – most megjelent könyve kapcsán találkozott vele. Dömsödi Gábor egyébként igazán bánja, hogy Vitray nem tanította, hiszen ahogy fogalmazott: „egy egész nemzedék bújt elő Vitray köpönyegéből.”

Véleménye szerint a mai Magyarországon nincs korrekt hírműsor, a közszolgálati csatorna nem látja el ezt a feladatot. Dömsödi emlékeztetett rá, hogy (állítása szerint) annak idején Belénessy Csaba, az MTI vezérigazgatója hívta a hírügynökséghez dolgozni, de ahogy fogalmazott, érezte, hogy nem az ő ízlésének megfelelő lenne a munka. „Inkább éhen halok, de ebben nem veszek részt. Annyi pénz meg tudok keresni, amennyi a normális élethez elég” – mondta az álláselutasításról. Az december 20-tól induló M3 nevű új közszolgálati adó bevezetésének fizetőssé tételét egyszerűen nevetségesnek tartja, Kovács Kati énekesnő szavaival ért egyet, aki szerinte volt olyan bátor, hogy megkérdezte a csatorna sajtótájékoztatóján, hogy miért nem húsz évvel ezelőtt találták ki ennek az adónak az elindítását. Összegzésül Dömsödi azt mondta, hogy szürke, tömegbe besimuló embernek tartja magát, aki néha nagy sikereket tudott elérni. „Én a mai világon nem lennék újságíró. Nagyon jó életem volt, a rosszból nekem már nem jutott, a jóból viszont annál több. Sokkal nehezebb a mai világban érvényesülni” – zárta kétórás előadását a tévés személyiség.

Mészáros Márton

Dömsödi Gábor újságíró, televíziós műsorvezető (Archív felvétel)

Dömsödi Gábor újságíró, televíziós műsorvezető (Archív felvétel)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: