Meghalt Ida Pollock, a világ legidősebb romantikus szerzője

2013. december 3-án, 105 éves korában elhunyt Ida Pollock brit romantikus könyvszerző, a legidősebb író, aki romantikus-erotikus regényeket írt. 96 éves koráig olajfestményeket is festett, nemzetközi kiállításra is hívták munkáival.

Ida Pollack 1908. április 12-én született az angliai Lewisham városában törvénytelen gyermekként. Édesanyja biztatására kezdett el már az iskolában írni, első novellája pedig tizennégy évesen jelent meg. Írói karrierje ezért kimagaslóan hosszú, 90 évet átfogó pálya. Pollock házastársa nevét viselte, férje, Hugh Pollock ezredes, első világháborús veterán (és Winston Churchill könyveinek szerkesztője) volt, aki 82 éves korában 1971-ben hunyt el. 1944-ben született meg leányuk, Rosemary Pollock, aki szintén romantikus könyvek szerzője lett.

Első könyve 1952-ben jelent meg a Mills&Boon nevű brit kiadónál, amelyet hatvan kilenc követett ennél a kiadónál. Többek között Susan Barrie, Pamela Kent, Rose Burghley és Mary Whistler néven írt tizenegy álneve közül. Az 1960-as évek közepétől történelmi romantikus regények sorozatát publikálta. 2005-ben megjelent kötete, a Distant Drum az 1815-ös waterlooi csata idején játszódik. Házassága során az írónő élt Franciaországban, Olaszországban, Máltán és Svájcban is, ezek a helyek gyakran visszaköszöntek műveiben. 105. születésnapján a Mirror és a Daily Mail brit újságok keresték fel otthonában, ahol lányával fogadták a sajtót. Az írónő hófehér arcát szőrszálak sokasága borította, és hangosan kellett kérdést intézni hozzá, hogy megértse, de válaszolni – habár nehezen – de tiszta elmével tudott.

A világ legidősebb romantikus szerzőnőjének legújabb, The Runaway címet viselő könyve az utolsó műve, amelyet már leadott egy kiadónak, de még nem jelent meg. Utolsó éveiben már lányának diktálta regényeit, aki halála után bejelentette, hogy Pollock két könyve van megjelenés alatt. Ida Pollock az elmúlt hét évtizedben 123 könyvet publikált, amelyeket több milliós példányszámban adtak el. Magyarországon egy műve sem jelent meg.

Mészáros Márton

Ida Pollock írónő, a világ legidősebb romantikus szerzőnője (1908-2013)

Ida Pollock írónő, a világ legidősebb romantikus szerzőnője (1908-2013)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: