Történelmi pillanat Mandela búcsúztatásán

Barack Obama amerikai elnök kezet nyújtott Raúl Castro kubai elnöknek a múlt héten elhunyt Nelson Mandela Nobel-békedíjas volt dél-afrikai elnök gyászszertartásán a johannesburgi FNB Stadionban 2013. december 10-én. Amerikai elnök hosszú ideig nem fogott kezet az évtizedekig ellenséges Kuba vezetésével.

A mostani kézfogás kamerák kereszttüzében készült: amikor Obama a szónoki emelvény felé haladva egymás után üdvözölte az országok kormány-és államfőit, néhány szót váltott mindegyikükkel, köztük Raúl Castróval, akinek bátyja, Fidel Castro az elmúlt öt évben fokozatosan engedte át a hatalmat. A kézfogáskor készült felvételeket számos amerikai és kubai lap lehozta, majd a nemzetközi médiában is megjelentek, mindenütt azt a kérdést körüljárva, hogy vajon tényleg történelmi pillanat-e, amely megváltoztathatja a két ország híresen rossz viszonyát.

A nem hivatalos források szerint az utolsó amerikai elnök, aki kezet fogott kubai vezetővel, Bill Clinton volt, aki 2000-ben rázott kezet Fidel Castro kubai diktátorral egy New York-i ünnepségen. Obama elnök idén ősszel jelentette ki egy Miamiban tartott adománygyűjtő gyűlésen, hogy “változásokat kezdünk látni a szigeten”. Mandela búcsúztatójáról egy másik kép is bejárta az internetet és a világsajtót, az a selfie, vagyis önkép, amelyen Barack Obamával és egy David Cameron brit miniszterelnökkel fotózkodik egy közöttük ülő hölgy.

Nelson Mandela, a Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű államfője december 5-én, 95 éves korában hunyt el otthonában.

Mészáros Márton

Barack Obama amerikai elnök kezet fog Raúl Castro kubai elnöknek Nelson Mandela Nobel-békedíjas dél-afrikai elnök gyászszertartásán Johannesburgban 2013. december 10-én

Barack Obama amerikai elnök kezet fog Raúl Castro kubai elnöknek Nelson Mandela dél-afrikai elnök gyászszertartásán Johannesburgban 2013. december 10-én

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: