Skizofrén rohama volt a Mandela-búcsúztató jeltolmácsának

Nemzetközi botrányt kavart a dél-afrikai Thamsanqa Jantjie, aki jeltolmácsként tűnt fel Nelson Mandela Nobel-békedíjas volt dél-afrikai elnök december 10-én tartott búcsúztatóján, ahol Barack Obama amerikai elnök beszédét is jelelte. A férfi az Associated Press (AP) amerikai hírügynökségnek adott interjújában tisztázta magát december 12-én.

A hírügynökség által megkérdezett három jeltolmács egybehangzóan azt állította, hogy a dél-afrikai közszolgálati televízió közvetítésén “jeltolmácsoló” férfi nem a dél-afrikai és nem is az amerikai jelnyelvet használta, a férfi kezei mozogtak, de semmi értelme nem volt annak, amit mutogatása jelentett. A világsajtó szintén hasonló felméréseket végzett, a szakértők egybehangzó véleménye szerint valóban értelmetlen volt mindaz, amit a férfi mutogatott. A 34 esztendős férfi azzal védekezett, hogy különös betegsége van, amelynek pontos mivoltát és eredetét nem tudja meghatározni, de leginkább egy skizofrén rohamhoz tudja hasonlítani.

Jantije úgy véli, hallucinációja volt: angyalokat látott leszállni a johannesburgi FNB Stadionban az ünnepség során, és megmagyarázhatatlan hangokat hallott. A fiatalember, aki korábban nem végzett hasonló munkát, ezzel magyarázza, hogy össze-vissza mutogatott. A több mint kilencven állam- és kormányfő (köztük elnökök, miniszterelnökök és királyok) előtt dolgozó férfi ennek ellentmondva a Talk Radio 702 rádióban azt mondta, elégedett a búcsúztatáson nyújtott teljesítményével, ugyanis szerint “a jeltolmácsolás bajnokaként” végezte munkáját.

Mészáros Márton

Thamsanqa Jantjie, Nelson Mandela volt dél-afrikai elnök búcsúztatóján feltünő jeltolmács

Thamsanqa Jantjie, Nelson Mandela volt dél-afrikai elnök búcsúztatóján feltünő jeltolmács

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: