Eltemették Nelson Mandelát

Gyermekkorának helyszínén, Qunu faluban helyezték végső nyugalomra Nelson Mandela Nobel-békedíjas volt dél-afrikai elnököt 2013. december 15-én délelőtt. A Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű, demokratikus államfője december 5-én, 95 évesen hunyt el hosszan tartó betegség után.

A szabadság bajnokának tartott politikus a Dél-Afrika keleti részén fekvő faluban nevelkedett, és élete vége felé visszavonultan ott töltötte napjait. A néhai elnököt december 14-én, szombaton a fővárosban, Pretoriában katonai tiszteletadással búcsúztatták. Ezt követően szintén katonai tiszteletadással fogadták a koporsót Mthatha városában is, ahonnan a halottaskocsi rendőri díszkísérettel hajtott a 32 kilométerre lévő Qunu faluba.

A falu lakói és a világ különböző tájairól érkezett vendégek a nemzeti himnusz eléneklésével, majd különböző dalokkal és tánccal fogadták Mandela elnök koporsóját. Az elnököt végül állami költségen, katonai díszkísérettel helyezték örök nyugalomra, a család késérére hagyományos törzsi rítusokat is felhasználva a gyászszertartáson.

Mandela elnök temetésén több száz hivatalos vendég jelent meg, köztük Jacob Zuma, a Dél-afrikai Köztársaság elnöke, II. Albert monacói herceg, III. Letsie lesothói király, Károly walesi herceg, brit trónörökös, Hajlemariam Deszalegn etióp miniszterelnök,  Lionel Jospin egykori francia miniszterelnök, Alain Juppé volt francia külügyminiszter, Oprah Winfrey amerikai sztárműsorvezető-színésznő és Richard Branson brit milliárdos is. A szervezők közlése szerint a megemlékezésen mintegy 4500 résztvevő volt jelen, népes tömeg óriáskivetítőn nézte a szertartást.

 Mészáros Márton

Nelson Mandela Nobel-békedíjas volt dél-afrikai elnök koporsóját viszik a Qunu faluban tartott megemlékezésen 2013. december 15-én

Nelson Mandela Nobel-békedíjas volt dél-afrikai elnök koporsóját viszik a Qunu faluban tartott megemlékezésen 2013. december 15-én

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: