Elhunyt Peter O’Toole

2013. december 14-én, életének 81. évében egy londoni kórházban elhunyt Peter O’Toole ír színész, a 20. századi filmművészet egyik kiemelkedő alakja. A gyászjelentés szerint az Arábiai Lawrence és tucatnyi más film sztárja hosszú betegség után távozott el.

O’Toole egy ír bukméker és egy skót ápolónő fiaként látta meg a napvilágot az írországi Connemara városában 1932. augusztus 2-án. Katonai szolgálata túlnyomó részét rádiósként töltötte a brit haditengerészetnél, majd a dublini Abbey Theatre drámaiskolába jelentkezett, nem vették fel, mert nem beszélt írül. Viszont ösztöndíjat nyert a londoni Royal Academy of Dramatic Artra. Fiatalon Shakespeare-darabok főszerepeit alakította, majd különböző filmek kisebb mellékszerepeiben tűnt fel az 1950-es évek végén.

Peter O'Toole ír színész

Peter O’Toole ír színész

Az 1962-ben készült Arábiai Lawrence című film tette ismertté a nevét, David Lean filmjének címszereplőjeként nyújtott játékáért Oscar-díjra jelölték, és megkapta az akkor még létező legígéretesebb fiatal tehetségnek járó Golden Globe-díjat. Az 1964-es Becket című filmben II. Henrik királyt alakította, akárcsak Az oroszlán télen (The Lion in Winter) című 1968-as filmben – mindkét alakításért Oscar-jelölést szerzett. 2006-ban szintén Oscar-jelölést kapott a Vénusz (Venus) című filmért, amelyben egy vén kujont alakít. Pályafutása során mintegy száz alkotásban szerepelt, és a legkülönbözőbb szerepeket öltötte magára.

Ötven évet átívelő pályafutása során összesen nyolc alkalommal jelölték Oscar-díjra, de egyetlenszer sem kapta meg az elismerést. 2003-ban Oscar életműdíjat vehetett át. Egy hónappal nyolcvanadik születésnapja előtt, hivatalos közleményt adott ki arról, hogy visszavonul a színjátszástól. Két utolsó filmjét, a Katherine of Alexandria című történelmi alkotást, és a Mary című drámát jövőre tervezik bemutatni.

Mészáros Márton

Peter O'Toole ír színész

Peter O’Toole ír színész

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: