Meghalt Hollywood egyik utolsó nagyasszonya

2013. december 15-én, a kaliforniai Carmel-by-the-Sea városkájában 96 éves korában elhunyt Joan Fontaine Oscar-díjas amerikai-brit színésznő, Hollywood aranykorának egyik utolsó csillaga. Peter O’Toole után egy nappal távozó legenda halála szintén megrázta a filmrajongókat.

Fontaine saját otthonában, álmában hunyt el – közölte régi barátja, Noel Beutel, illetve két hollywoodi kiadó december 16-án. Joan Fontaine nővérével, az idén 97. évét betöltő Olivia de Havillanddel együtt egyike volt az 1930-as évek utolsó hollywoodi filmnagyasszonyainak. Nincs még egy testvérpár a filmtörténelemben, akik a legjobb színésznő kategóriájában Oscar-díjat nyertek volna.

Joan Fontaine brit-amerikai színésznő (1917-2013)

Joan Fontaine brit-amerikai színésznő (1917-2013)

Joan Fontaine Joan de Beauvoir de Havillandként született Tokióban 1917. október 22-én. 1935-ben debütált a filmvásznon. Két évvel később már Fred Astaire oldalán játszott főszerepet, 1939-ben pedig férjhez ment Brian Aherne brit színészhez, akitől hat év múlva elvált. Alfred Hitchcock első amerikai rendezésében a Manderley-ház asszonya (Rebecca) című 1940-ben készült filmben ő játszotta a főszerepet Laurence Olivier oldalán. Daphne du Maurier írónő saját maga szemelte ki főhősnője szerepére a fiatal színésznőt. Alakításáért a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjra jelölték. A következő évben már meg is kapta az arany szobrot a Gyanakvó szerelem (Suspicion) című filmben nyújtott alakításáért, ahol a kor férfisztárja, Cary Grant volt a partnere. Az alkotást szintén Hitchcock rendezte, így Fontaine lett az első és egyetlen színésznő, aki Hitchcock filmfőszerepért Oscarban részesült. Két évvel később szintén Oscar-díjra jelölték a The Constant Nymph című filmért.

A filmes karrierje az 1950-es évekre kifáradt, újra televíziós produkciókban és színházi előadásokban tűnt fel. 1980-ban Emmy-díjra jelölték a Ryan reménye (Ryan’s Hope) című sorozatban nyújtott alakításáért. Testvérével, a kétszeres Oscar-díjas Oliviával híresen rossz viszonyt ápolt évtizedeken keresztül. Édesanyjuknak Olivia volt a kedvence, aki előbb lett színésznő, így amikor a kisebbik leány is elindult a pályán, édesanyjuk megtiltotta neki, hogy a de Havilland nevet használja ő is, ezért kellett kitalálnia a Joan Fontaine művésznevet. Egyes források szerint rossz kapcsolatuk gyermekkorukban gyökerezik, egyik legutolsó konfliktusok pedig a szintén szép kort megélt édesanyjuk rákbetegsége során merült fel: azon vesztek össze, hogy megműtsék-e, vagy sem a szintén színészkedéssel foglalkozó anyjukat.

Mészáros Márton

Joan Fontaine brit-amerikai színésznő (1917-2013)

Joan Fontaine brit-amerikai színésznő (1917-2013)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: