A nagy füzet bekerült az Oscar-döntőbe

Közzétette az Amerikai Filmakadémia a legjobb idegen nyelvű filmek kategóriájának még versenyben lévő filmjeit tartalmazó rövid listáját – írja a Variety amerikai szórakoztató magazin 2013. december 20-án. A hetvenhat nevezett filmből kilenc szerepel a listán, köztük Magyarország felterjesztettje is, A nagy füzet című dráma.

Az Oscar-díjak jelöléséről és odaítélésről döntő Filmakadémia 2006-ban vezette be azt a rendszert, amely a jelölések bejelentése előtti hónapban közzéteszi a szűkített listát, amelyek közül a tagok majd kiválasztják azt az öt filmet, amely jelölt lesz. Legutóbb 1989-ben jelöltek magyar alkotást a legjobb idegen nyelvű film kategóriában Oscar-díjra, akkor a Mephisto című alkotásért Oscar-díjat nyert Szabó István Hanussen című drámáját.

Az idei szűkített listán szereplő filmek közül az olasz Paolo Sorrentino A nagy szépség (La grande bellezza) című filmjét, a dán A vadászat (Jagten) című alkotást és a belga Alabama és Monroe című produkciót tartják a legesélyesebbnek a filmítészek. Szász János háborús drámájának és a Bosznia-Hercegovinát képviselő Epizód egy vasgyűjtő életéből indul a legkevesebb eséllyel a nomináció megszerzéséhez.

Az idén ősszel bemutatott A nagy füzet az első film, amely az Andy Vajna vezette Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával jött létre. A Svájcba emigrált, Kossuth-díjas Ágota Kristóf regényéből készült alkotás egy ikerpárról szól, akik a második világháború miatt vidéken élő nagyanyjukhoz kerülnek, ahol a túlélés érdekében a legvégső határig is elmennek. A film a Karlovy Vary-i filmfesztiválon elnyerte a Kristály Glóbusz fődíjat, legközelebb pedig január elején vetítik a Palm Springs-i Nemzetközi Filmfesztiválon.  Az Oscar-díj jelöltjeit 2014. január 16-án fogják bejelenteni, a díjkiosztó pedig március 2-án Los Angelesben tartják.

Az idegen nyelvű filmek kategóriájában versenyben maradt alkotások:

Belgium: Alabama és Monroe (Felix Van Groeningen)
Bosznia-Hercegovina: Epizód egy vasgyűjtő életéből (Danis Tanovic)
Dánia: A vadászat (Thomas Vinterberg)
Hongkong: A nagymester (Wong Kar Wai)
Kambodzsa: The Missing Picture (Rithy Panh)
Magyarország: A nagy füzet (Szász János)
Németország: Zwei Leben (Georg Maas és Judith Kaufmann)
Olaszország: A nagy szépség (Paolo Sorrentino)
Palesztina: Omar (Hany Abu-Assad)

Mészáros Márton

Szász János rendező és Ulrich Matthes német színész A nagy füzet című film forgatásán Cegléden 2012 áprilisában

Szász János rendező és Ulrich Matthes német színész A nagy füzet című film forgatásán Cegléden 2012 áprilisában

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: