Meghalt Maár Gyula filmrendező

2013. december 21-én, a budapesti Kútvölgyi Kórházban, 79 éves korában meghalt Maár Gyula Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező. A gyászhírt a család jelentette be.

Az ELTE bölcsészkarán végzett Maár az 1960-as években a Medicina Könyvkiadó lektora, majd a Magvető szerkesztője volt. 1968-ban végzett rendezőjént a Színház és Filmművészeti Főiskolán, majd rövidesen a MAFILM rendezője lett. Első filmje, a Prés 1971-ben készült, az alkotás rendezője és forgatókönyvírója is Maár Gyula volt, Koltai Lajos fényképezte, a főszerepet pedig későbbi felesége, Törőcsik Mari alakította. Törőcsik játszott a a főszerepet a Déryné, hol van? (1975) és A lőcsei fehér asszony (1977) című klasszikusokban is, de szerepelt az Első kétszáz évem (1980) című Maár-filmben is. 1993-ban a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyfilmjei közé választották a Hoppá című alkotását.

Utolsó filmjét, a Töredék-et 2006-ban mutatták be. A Cseh Annamária, Törőcsik Mari és Zsótér Sándor főszereplésével készült alkotást a Magyar Filmszemlén is elismerték, és Maár egyik legérdekesebb témát feszegető filmjének tartják a kritikusok. A művész portréfilmeket is készített, többek között feleségéről Törőcsik Mariról, Pilinszky János költőről és Polgár Lászlóról. Festményeiből kiállítás nyílt.

1984-ben ismerték el Balázs Béla-díjjal, 2010-ben pedig Kossuth-díjat vehetett át. Harminc esztendeje volt házas Törőcsik Marival. Halála előtt Pilinszky János Kz Oratórium című művét rendezte Bánsági Ildikó és Nagy-Kálózy Eszter főszereplésével, a rendezői feladatokat Katona Imre vette át. Maár Gyul temetéséről később intézkednek.

Mészáros Márton

Maár Gyula filmrendező (1934-2013) és felesége, Törőcsik Mari

Maár Gyula filmrendező (1934-2013) és felesége, Törőcsik Mari

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: