95 esztendős a világ legidősebb aktív színésze

A 95 éves Radu Beligan román színész a bukaresti Nemzeti Színházban, december 15-én éjjel kapta meg a Guinness Világrekordok hitelesítőitől kapott oklevelet arról, hogy hivatalosan is ő a világ legidősebb aktív színésze, írja az AP hírügynökség 2013. december 16-án. A legidősebb aktív színész címét Radu Beligan Jean Anouilh Az egoista című darabjával ünnepelte, amelynek főszerepében a 330. alkalommal lépett színpadra Bukarestben.

Radu Beligan 1918. december 14-én született a romániai Bákó megyében (Bacău) román apa, és görög anya gyermekeként. A színész a Bűn és bűnhődés színpadi változatában debütált a színpadon, azóta a közönség annyira megszerette, hogy igazi sztár vált belőle: nyolcvan különböző színdarabban játszott, és harminc filmben és számos televíziós produkcióban szerepelt az elmúlt hetvenöt esztendőt átívelő pályafutása során. Utolsó bemutatója Az egoista című darab volt 2004-ben, amelynek főszerepét alakítja, és amelye saját maga rendezett.

A művész a vasárnapi előadás után vehette át a Guinness-rekordját elismerő dokumentumot, amely igazolja abszolút rekordját. Beligant, aki az átadás előtti napon töltötte be 95. születésnapját, a belvárosi Metropolis Színház igazgatója köszöntötte, valamint Sorin Oprescu bukaresti polgármester, aki “nemzeti kincsnek” nevezte a színészt. A világ eddigi legidősebb aktív színésze a 2011-ben, 108 évesen elhunyt holland Johannes Heesters volt, aki haláláig aktív maradt.

Mészáros Márton

A 95 éves Radu Beligan román színész a bukaresti Nemzeti Színházban 2013. december 15-én

A 95 éves Radu Beligan román színész a bukaresti Nemzeti Színházban 2013. december 15-én

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: