Nádas Péter kapta a német Würth-díjat

Nádas Péter Kossuth-díjas magyar író kapta az európai irodalom jeles alakjainak elismerésére alapított Würth-díjat – jelentették be 2013. december 20-án. A kétévente odaítélt német elismerést 2014 tavaszán Stuttgartban adják át. Nádas Péter az elmúlt húsz évben számtalan osztrák és német irodalmi elismerést vehetett át.

Az 1987-ben alapított Wüth Alapítvány tájékoztatása szerint díjat odaítélő nemzetközi zsűri szerint a hetvenegy esztendős Nádas a legnagyobb európai írók egyike. A zsűritagok között van Anna Maria Carpi olasz író, Lars Gustafsson svéd költő-író, Harald Hartung német író, Sigrid Löffler német kritikus vagy Jürgen Wertheimer német irodalmár-író. Az elismerés célja a kiemelkedő kulturális személyek kitüntetése irodalmi, zenei és képzőművészeti kategóriákban.

Az elismerés 25 ezer eurós (7,4 millió forint) pénzjutalommal jár. Nádas Péter az első magyar szerző, aki elnyeri a díjat, és a kilencedik író, akit az Európai Irodalmi Würth-díjjal jutalmaznak. A korábbi években Hermann Lenz német író, Herta Müller Nobel-díjas német írónő, Claudio Magris olasz író, Claude Vigée francia költő, Peter Turrini osztrák drámaíró, és Ilija Trojanow bulgár-német író kapta meg az elismerést.

Mészáros Márton

Nádas Péter író dedikál (Fotó: Mészáros Márton)

Nádas Péter író dedikál (Fotó: Mészáros Márton)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: