80 éves Akihito japán császár

Több ezer nemzeti lobogót lengető alattvaló gyűlt össze a tokiói császári palota előtt Akihito japán császár köszöntésére az uralkodó 80. születésnapján, 2013. december 23-án. Akihito a világ egyetlen császára.

Akihito 1933. december 23-án született Tokióban a még istenként tisztelt, hatalmas személyi kultusszal rendelkező Hirohito császár (1901-1989) fiaként. Négy idősebb leánytestvére van, közülük már csak Jori hercegnő él, viszont két fiatalabb testvére még szintén életben van. Az hagyományoknak megfelelően hároméves korában elválasztották szüleitől, és császárnak megfelelő neveltetésben részesült, de a második világháború alatt már polgárok gyermekeivel járt iskolába. A világháborús vereséget követően édesapja kénytelen volt lemondani isteni eredetéről, s uralkodói jogait teljes egészében a parlamentre ruházta.

Akihito trónörökös 1959-ben vette feleségül Micsikos Sodát, egy nagyiparos nála egy esztendővel fiatalabb lányát, akit teniszezés közben ismert meg. A császári dinasztia több mint két és félezer éves történetében ez volt az első rangon aluli házasság, azonban a fényűző esküvőt az évszázad házasságának könyvelték el.

Akihito idős apja betegsége miatt 1988-tól ideiglenesen ellátta az államfői teendőket, majd a császár 88 éves korában, 1989. január 7-i halála után követte a trónon, 1990. november 12-én koronázták császárrá. Japán 125. császárának regnálását előszeretettel nevezik a “teljes béke megvalósításának” korszakának. Akihito számos forradalmi újítása között van a jobb kapcsolatok kialakítása: célja közelebb vinni a monarchia intézményét az egyszerű japán emberekhez, békét találni a korábban ellenséges ázsiai államokkal, és nem egyszer kért bocsánatot a japán hadsereg második világháborúban elkövetett tettei miatt.

Habár politikai szerepe erősen korlátozott, az állam jelképének, élő történelemnek számít. Ő a második japán császár édesapja után, aki Európába tett látogatást, az uralkodó 2002-ben még Magyarországra is ellátogatott – korábban egyetlen japán császár sem járt még hazánkban. A 15 ezer emberi életet követelő 2011-es japán földrengést követően egy héten keresztül járta a tragédia színhelyeit feleségével, és támogatta alattvalóit. A császár az utóbbi évtizedekben egészségügyi problémákkal küzd: bypass és prosztataműtétje is volt. Szabadidejében előszeretettel hallgat komolyzenét, verseket ír, és szenvedélyes teniszjátékos és lovas. Ha teheti, halbiológiai kutatásokat folytatott.

A japán császári palota által kiadott közlemény szerint 80. születésnapja alkalmából mintegy 24 ezer ember gyűlt össze köszöntésére. A tokiói császári palota erkélyéről integető Akihito mellet felesége, Micsiko császárné és a trónörökös, Naruhito herceg is megjelent. A délután folyamán többek között Shinzo Abe kormányfő köszöntötte a császárt.

Mészáros Márton

Akihito japán császár a köszöntésére összegyűlt embereknek int 80. születésnapján, 2013. december 23-án a tokiói császári palotából

Akihito japán császár a köszöntésére összegyűlt embereknek int 80. születésnapján, 2013. december 23-án a tokiói császári palotából

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: