Meghalt Kalasnyikov

2013. december 23-án, 94 éves korában elhunyt Mihail Kalasnyikov legendás hírű orosz lőfegyvertervező, az AK-47-es gépkarabély megálmodója. Oroszország hősét tisztelték személyében.

Mihail Tyimofejevics Kalasnyikov 1919. november 10-én született a Kazahsztánnal határos Altaji régióban. A második világháborúban harckocsizóként szolgált, súlyosan megsebesült. Lábadozása során már megtervezett egy géppisztolyt, de azzal még nem aratott sikert, azonban a világháború befejeztével elkészítette máig híres automata fegyverét, a Kalasnyikov gépkarabélyt. A fegyvert 1947-ben fejlesztette ki, 1948-ban kezdték sorozatban gyártani, a rá következő évben pedig rendszeresítették az orosz hadseregben.

Az altábornagyi rangban lévő, számos magas állami kitüntetéssel és külföldi elismeréssel rendelkező Kalasnyikov 80 éves koráig dolgozott a Moszkvától mintegy 1100 kilométerre lévő Izsevszk fegyvergyárában. Az általa fejlesztett AK-47-es gépkarabély és tucatnyi változata az egyik legelterjedtebb automata lőfegyver a világon, számos terrorszervezet (Hezbollah) címerében is szerepel.

A Kalasnyikov gépkarabély egyszerű, megbízható konstrukcióját más fegyverek gyártása során is felhasználták a Szovjetunión kívül is, például Izraelben, Finnországban, Kínában, Jugoszláviában és egyes afrikai országokban. A becslések szerint a lőfegyverből eddig mintegy 120 millió példány került piacra. Kalasnyikov hozzájárult ahhoz is, hogy nevét, mint márkavédjegyet külföldi cégek értékesítsék különböző termékeken. Vlagyimir Putyin orosz államfő legutóbb szeptemberben kereste fel Izsevszkben található otthonában a most elhunyt Kalasnyikovot.

Mészáros Márton

Mihail Kalasnyikov orosz lőfegyvertervező (1919-2013)

Mihail Kalasnyikov orosz lőfegyvertervező (1919-2013)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: