Az amerikai nagyközönség is megismerheti A nagy füzetet

Alig két héttel azt követően, hogy decemberben a hetvenhat nevezett alkotás közül bekerült a legjobb kilenc külföldi film közé az Oscarért folytatott versenyben, Szász János A nagy füzet című világháborús drámája újabb sikert könyvelhetett el a tengerentúlon: az alkotást a legjelentősebb külföldi forgalmazó vásárolta meg, bemutatják Amerikában!

Az Ágota Kristóf regényéből forgatott filmdráma észak-amerikai forgalmazási jogait a legjelentősebb külföldi forgalmazó, a Sony Pictures Classics vásárolta, írja a Variety filmes szaklap 2014. január 3-án. A bejelentés időzítése kapóra jöhet a filmnek, ugyanis az amerikai filmakadémia tagjai január 10. és 12. között szavaznak arról, hogy melyik öt filmet jelöljék Oscar-díjra január 16-án. Érdekesség, hogy szintén a Sony forgalmazza a dán Thomas Vinterberg A vadászat című filmjét, amely szintén nagy esélyese az Oscarnak.

„Már a Torontói Filmfesztiválon elért sikere után meg akartuk vásárolni. Ritkán látunk ilyen megrázó alkotást. A neves európai regény alapján készült A nagy füzet a második világháború élményét egy Grimm-mese sötétségével és a gonosz előjelével ábrázolja. Újszerű, briliáns rendezés Szász Jánostól és megrázó operatőri munka Christian Bergertől. Nagyszerű ismét együttműködni a Beta Cinemával, hiszen már közösen sikerre vittük A mások élete és A pénzhamisítók című filmeket” – írja közleményében a Sony.

A legutóbbi magyar film, amely amerikai mozi forgalmazásba került, Tarr Béla berlini filmfesztiválon kitüntetett A torinói ló című alkotása volt. A 150 perces fekete-fehér filmdrámát 2012-ben kezdték vetíteni harminc nagyvárosban. Az alkotás az Egyesült Államokban 56 391 dollárt, vagyis közel 12 millió forintot keresett.

Mészáros Márton

A nagy füzet című film díszborítású Uránia Mozi az alkotás díszbemutatójakor 2013 szeptemberében

A nagy füzet című film díszborítású Uránia Mozi az alkotás díszbemutatójakor 2013 szeptemberében

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: