Meghalt Helyey László színművész

2014. január 3-án, 65 éves korában elhunyt Helyey László Jászai Mari-díjas színművész. A népszerű művészt a fővárosi Szent János Kórházban érte a halál, ahol tüdőembóliával kezelték.

Helyey László 1948. május 21-én született Újpesten. 1975-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, onnan a kaposvári Csiky Gergely Színházhoz szerződött. 1978-tól a Nemzeti Színház művésze, 1982-ben a Katona József Színház alapító tagja volt. 1984-től újra a kaposvári Csiky Gergely Színház társulatában játszott, 1986-ban pedig a Pécsi Nemzeti Színházban folytatta pályáját. 1987-től a szolnoki Szigligeti Színházban lépett fel, 1989-ben újra a kaposvári Csiky Gergely Színházhoz szerződött. 1992-től a Budapesti Kamaraszínház művésze volt. Utolsó társulata, az Újszínház saját halottjának tekinti.

A művész 2013 november közepén Molnár Ferenc Üvegcipő című darabjának soproni próbáján lett rosszul, légszomja lett, és össze esett. Kórházba szállították, ahol kiderült, hogy tüdőembóliája van. Ekkor a lapoknak úgy nyilatkozott, hogy május óta voltak egészségügyi problémái, átesett több antibiotikumos kezelésen, és allergiás tüdőgyulladással is kezelték. Az orvosok haláláig nem tudták megfejteni, hogy mi okozta megbetegedését, intenzív osztályon is ápolták. Helyey a kórházi ágyán is fogadta a sajtót, töretlen humorérzékét megőrizve nyilatkozott.

Helyey László népszerű szinkronhang volt, jellegzetes hangján szólalt meg számtalan alkotásban Gérard Depardieu, Donald Sutherland, Michael Gambon és Morgan Freeman is. Számos alkalommal öltötte magára Mátyás király karakterét, 1980-ban A világ közepe című filmben alakította először Mátyás királyt, a Mesék Mátyás királyról című rajzfilmsorozatnak a narrátora volt, a Mátyás, az igazságos című filmben a király az ő hangján szólalt meg, és a 2004-ben bemutatott Magyar vándor című filmben is feltűnt Mátyás királyként. Az Újszínház 2013-ban bemutatott Országjáró Mátyás Király című színdarabjában újra Hunyadi Mátyást alakíthatta.

Mészáros Márton

Helyey László Jászai Mari-díjas színművész (1948-2013)

Helyey László Jászai Mari-díjas színművész (1948-2014)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: