A nőknek több alvásra van szüksége

Tudományos kutatás is kimutatta, hogy több alvásra van szüksége a nőknek a nap során végzett egyidejű feladatmegoldás miatt, írja a Science World Report 2013. decemberi száma. Az alváshiányos nők hajlamosak a depresszióra és az ingerlékenységre, továbbá az ő esetükben magasabb a szívbetegség és a stroke kialakulásának esélye is.

Az észak-karolinai Duke Egyetem tudósai által készített kutatás szerint a több feladatot végző nők agyának és testének több időre van szükség a regenerációhoz, mivel jobban kifáradnak a több irányú figyelem miatt. A szakértők megállapítása szerint, az alváshiány miatt a nőknél súlyosabb idegrendszeri következményekkel járhat a pihenés hiánya, mint férfitársaiknál. Kutatások már korábban megállapították, hogy az alváshiány összefüggésben van szívbetegség, stroke, gyulladásos folyamatok, mentálhigiénés és különböző szemproblémák kialakulásával.

Dr. Michael Breus alvásdiagnosztikai szakember úgy véli, a napközbeni szunyókálás hatékony lehet az egészségügyi panaszok megelőzésére, de arra is figyelmeztetett, hogy a délutáni alvás ne legyen hosszabb másfél óránál, ugyanis a 90 percnél hosszabb alvás fokozza az álmosságot. Az alvásigény koronként változik: egy újszülött még a nap felét átalussza, egy tinédzsernek 8-9 órára van szüksége, azonban egy kifejlett embernek már elegendő a 7-8 óra napi alvás. 

Mészáros Márton

A nőknek több alvásra van szüksége

A nőknek több alvásra van szüksége

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: