Könyvismertető – Nemere: Titkok Könyve 2014

Mostanra hagyománnyá vált, hogy Nemere István író minden évben megjelentet egy Titok könyvét az 1986-ban megjelent első Titkok könyve című sikerművét követően. Idén sem maradunk megoldásra váró rejtélyek nélkül.

A Titkok könyve 2014 című alkotás a sorban a tizedik Nemere-mű a Titkok könyvék sorában a könyvpiacon. A novemberben 70. születésnapját ünneplő szerző visszaemlékezései szerint botrányosan fogadták az első Titkok Könyve megjelenését. Az első kötet, valamint az Új Titkok Könyve címet viselő folytatás is 150 ezer példányban jelent meg, de azóta már egyszer újranyomták őket, és valószínűleg 2014-ben is sor kerül utánnyomásra.

A legújabb kötet még tavaly jelent meg, de a témák, amelyeket boncolgat benne a szerző, azóta sem vesztették el aktualitásukat. A Világóceán Kiadó gondozásában megjelent papírkötésű könyv kilenc különböző titokról próbálja lerántani a leplet. Az első fejezetben arról olvashatunk, hogy a tudomány állításával ellentétben nincsen túl sok széndioxid a levegőben, éppen ellenkezőleg, túl kevés van belőle, a Nemere által említett kutatások arról szólnak, hogy ennél több széndioxidra lenne szüksége az embernek. A következő szakaszban arra a valóban érthetetlen kérdésre keresi a választ, hogyan és vajon milyen okból kerülhetnek idegen testek több ezer ember testébe évenként. Azonban mindezeknél érdekesebb a Voynich-kéziratról szóló összefoglaló. Erről a különös, eddig még meg nem fejtett nyelven írt könyvről kevés információ jelent meg Magyarországon az elmúlt években, most viszont többet tudhatunk meg feltételezett keletkezési körülményeiről, és arról az amerikai könyvkereskedőről, akinek nevét viseli. A kötetet egyébként a korábbi becslések szerint 1450 és 1520 között íródhatott, egy néhány éves radiokarbon kormeghatározás szerint viszont még régebbi, 1420 körül írták. Mivel a mű betűi nem ismertek, számos konspirációs elmélet látott napvilágot: egyesek szerint az egész egy csalás, nem több egy ócska hamisítványnál, esetleg egykori polihisztorok trükkjének. Mások szerint a beazonosítatlan tartalom és az illusztrációkon szereplő a Földön nem őshonos növények miatt a művet nem is ember írta. De arra is van számos feltételezés, hogy kinek a munkája lehetett e mű.

Szintén érdekfeszítő az elképzelés, miszerint a dinoszauruszok együtt éltek az emberekkel. A dinoszauruszok a tudomány jelenlegi álláspontja szerint 65,5 millió évvel ezelőtt kihaltak, az emberelődök pedig az őskor kezdetén, körülbelül 6-4 millió évvel ezelőtt jelentek meg a Földön. Ezt az állítást cáfolják meg a mexikói Acámbaro városában, 1944-ben talált kerámia figurák, amelyeket Waldemar Julsrud talált meg. A több ezer figura közül több dinoszauruszokat ábrázol, méghozzá emberekkel együtt, amelyet sokan bizonyítéknak vélnek a tudományos kormeghatározási módszerek ellen szóló elméletek hívei. Vajon, több ezer évvel ezelőtt honnan tudhatta a mexikói átlagember, hogyan nézhettek ki a dinoszauruszok réges-régen, és miért jutott volna eszébe, hogy ilyen intim közelségbe – szinte mint a mai háziállatokat – ábrázolja őket az emberrel.

A 2014-es Titkok Könyve említést tesz két olyan témáról is, amelyet Nemere már korábban feldolgozott. A rejtélyesen eltűnt emberek, csoportok és közlekedési eszközök témakörét már a Rejtélyes elődök és a Bermuda-háromszög titkáról írt Eltűntek című művében kimerítette, most csak egy kisebb válogatást kapunk néhány ismertebb esetről. Nemere az utolsó fejezetet a NASA űrszondája által 1976-ban lefotózott „marsi arcnak” szentelte. Korábban úgy vélték, hogy a Mars felszínén azonosított arc és a piramisoknak tűnő alakzatok esetleg egy letűnt civilizáció üzenete, de a szerző által is említett fantasztikus elképzelés helyett inkább hisszük, hogy a rejtély nem más, mint természeti képződmény. Ennek ellenére Nemere István legújabb Titkok könyve is számos érdekességet tartalmaz – csak azt sajnáljuk, hogy 165 oldalon elintézte az idei évre szánt tabukat.

Mészáros Márton

Nemere István: Titkok Könyve 2014

Nemere István: Titkok Könyve 2014

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: