A sikeres író keveset alszik

Annál sikeresebb az író, minél kevesebbet alszik. Erre az eredményre jutott a közel ötven világhírű regényíró alvási szokásait vizsgáló Maria Popova huszonnyolcéves bulgár írónő, aki Brain Pickings nevű kulturális – elsősorban irodalmi – blogjával lett híres. A szerzőnő kutatási eredményeit a Paste Magazin hasábjain osztotta meg 2014. január 22-én.

Az írók alvási szokásait mutató ábra (Maria Popova, 2014. január 22.)

Az írók alvási szokásait mutató ábra (Maria Popova, 2014. január 22.)

A New Yorkban élő Maria Popovának és a Giorgia Lupi olasz információ-designer kollaborációjából született infografika szemlélteti Popova kutatásának eredményét, amelyből kitűnik, hogy azok az írók lettek a legsikeresebbek a történelem során, akik a legkorábbi időpontban keltek fel. A kimutatás első helyén Honoré de Balzac, a francia realista regény megteremtőinek egyike áll. A világirodalom egyik legjelentősebb alkotója bevallása szerint hajnali egy órakor kelt minden nap. Őt a kortárs Murakami Haruki japán szerző követi, aki reggel négykor kel fel. Az 1963-ban, 21 évesen öngyilkosságot elkövető Sylvia Plath amerikai költő-író szintén négy órakor indította a napot.

Benjamin Franklin amerikai polihisztor, aki egy személyben volt polgári demokrata politikus, természettudós, filozófus, feltaláló és író éppúgy öt órára húzta ébresztőóráját, mint Immanuel Kant, a 18. századi német filozófus. Az irodalmi nagyságok közül Ernest Hemingway és Kurt Vonnegut reggel hat órakor kelt, a korábban súlyos drog- és alkohol problémákkal küszködő Stephen King, a horror műfaj nagymestere a mai napig nyolc órakor kel, mint Charles Darwin, az evolúció elméletének kiötlője. A nagy Gatsby és számtalan híres regény megalkotója, F. Scott Fitzgerald későig aludt, ő tizenegykor kelt, de a legálomszuszékabb tollforgató kétségkívül Charles Bukowski, az 1920 és 1994 élt német születésű amerikai író volt. A művészre rá is férhetett az alvás, hiszen hetvenhárom éve során munkamániás módjára ontotta magából a költeményeket, novellákat, regényeket.

Mészáros Márton

Az írók alvási szokásait mutató ábra (Maria Popova, 2014. január 22.)

Az írók alvási szokásait mutató ábra (Maria Popova, 2014. január 22.)

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: