Meghalt Riz Ortolani világhírű olasz zeneszerző

2014. január 23-án, életének 87. évében elhunyt Riz Ortolani világhírű olasz zeneszerző, akinek alkotásait Dino Risi, Vittorio De Sica és Quentin Tarantino filmrendezők is felhasználták filmjeikben.

Az 1926. március 25-én az olaszországi Pesaróban született Ortolani szerzeményei 1954 óta mintegy 226 filmben csendültek fel. Legismertebb zenéit olyan nagy stúdiók filmalkotásai számára írta, mint az MGM, a United Artist és az Universal. Pályafutása során Dino Risivel, Lucio Fulcivel, Vittorio De Sicával, Pupi Avatival és Franco Zeffirellivel s dolgozott együtt.

1964-ben Oscar-díjra jelölték a Kutya világ (Mondo Cane) című dokumentumfilm zenéjért, a dal Grammy-díjat is kapott. Később Judy Garland és Frank Sinatra is feldolgozta. Riz Ortolanit 1971-ben jelölték újra Oscar-díjra a Madron című film zenééjért. Habár elsősorban az olasz filmek legjobb zenéinek szerzőjeként (A polip című televíziós sorozat, vagy a Napfivér, Holdnővér) ismerjük, az újévezred hajnalán Quentin Tarantino is felfigyelt rá, aki a Kill Bill-filmjeiben, a 2009-es Becstelen Brigantyk-ban és s 2012-es Django elszabadul című westernjében is felhasználta zenéjét.

A művész halálát hörghurut (bronchitis) szövődményei okozták, Ortolani Rómában hunyt el.

Mészáros Márton

Riz Ortolani olasz zeneszerző (1926-2014)

Riz Ortolani olasz zeneszerző (1926-2014)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: