Ferenc pápa a Rolling Stone címlapsztárja

Ferenc pápa megválasztása óta sorra rúgja fel a protokollt az eddig szigorú keretek közé szorított Vatikánban, most azonban nem reformintézkedéssel, hanem címlapfotóval lett híres – ő a Rolling Stone amerikai vezető zenei-közéleti lap címlapsztárja a 2014 februári számban.

Míg korábban modellek és popsztárok szerepeltek az 1967-ben alapított lap címlapján, most Ferenc pápa, a római katolikus egyház 2013-ban megválasztott feje szerepel a borítón, amely történelmi esemény, ugyanis eddig még Szent Péter egyetlen utódja sem volt címlapsztár a magazin életében. A 77 éves argentin pápa kétségkívül II. János Pál pápa óta a legkedveltebb egyházfő.

A Rolling Stone magazin “Változnak az idők – Betekintés a pápa szelíd forradalmába” címmel közölt címlapsztorija részletes képet fest a pápáról – a cím pedig egy Bob Dylan dalból, a klasszikus The Times They Are A-Changin’-ből származik. Mark Binelli, a cikk szerzője decemberben járt a Vatikánban, ahol megtapasztalhatta az amerikai Time magazin és a The Advocate homoszexuális lap által is a tavalyi év emberének választott pápa iránti rajongást, és az egyházfő közvetlenségét és szelídségét, amelyet a hívek iránt tanúsít. Binelli ezzel párhuzamosan Ferenc elődjének, a jelenleg visszavonultan imádkozással és teológiai munkákkal foglalkozó XVI. Benedek pápa 2005 és 2013 közötti regnálásáról negatív képet fest, azt írja, “pusztító egyházfősége” után “kisebb csodának” tűnik, hogy Ferenc pápa milyen nagyszerűen tartja kapcsolatot a hívekkel, és milyen rendszeresen mosolyog nyilvánosan. Továbbá a pápa a fényűző pápai lakosztály helyett a Szent Márta-ház kétszobás szárnyában lakik, kikel a társadalmat megosztó ügyek, a maffia ellen, és belekezdett a Vatikán szerkezeti átalakításába.

Mészáros Márton

Ferenc pápa a Rolling Stone amerikai vezető zenei-közéleti lap címlapján 2014 februárjában

Ferenc pápa a Rolling Stone amerikai vezető zenei-közéleti lap címlapján 2014 februárjában

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: