Shakespeare képmása eredeti

Hildegard Hammerschmidt-Hummel német kutató bemutatta a nyilvánosságnak az általa fellelt két William Shakespeare (1564-1616) angol drámaírót ábrázoló portrét 2014. február 12-én. A német tudós meg van győződve róla, hogy a képek élethű ábrázolások Shakespeare-ről.

Évek óta tudományos vita zajlik arról, hogy vajon Shakespeare írta-e az összes neve alatt megjelent világhírű művet, azonban most külsejéről szóló rejtélyek kezdenek eloszlani. Az egyetlen fennmaradt arcképének hitelességéről tudományos körökben folyó találgatások után Hildegard Hammerschmidt-Hummel anglisztikai szakértő a nyilvánosság előtt jelentette be, a képmás valóban Shakespeare-t ábrázolja, feltevését pedig azzal támasztja alá, hogy az általa talált fiatalkori és későbbi portré is megegyező képet alkot a művészről.

A művek eredetiségét azzal támasztja alá, hogy mindegyiken megegyeznek Shakespeare vonásai, és a betegségéből származó bizonyítékok is fellelhetőek. “Ezeket a jegyeket csak egy olyan művész ismerhette, aki az élő Shakespeare-rel ült szemben” – állítja Hammerschmidt-Hummel.  A kutató 1995-ben már feltűnést keltett azzal az állításával, hogy Shakespeare Darmstadtban őrzött halotti maszkja eredeti. Korszerű krimináltechnikai módszerekkel hasonlította össze a maszkról készült fotókat a drámaíró egyik mellszobrával. A fiatalkori képmás a kutató szerint 30 éves kora körül, irodalmi karrierjének tetőpontján ábrázolja Shakespeare-t. Hammerschmidt-Hummel ezt a képet “Wörlitz-portrénak” keresztelte el. Az anhalt-dessaui fejedelem egy angliai utazása során a 18. század végén kapta ajándékba Shakespeare egyik leszármazottjától, onnan hozta Wörlitzbe, innen az elnevezés. 1945-ben a kép a szovjet hadsereg kezére került, és azóta eltűntként tartják számon, a kutató csak fotó alapján tudta elemezte a képet.

A másik felvétel a szakértő szerint „az avoni hattyú” életének 50. éve körül készülhetett, Hammerschmidt-Hummel szerint a művész ekkor ült utoljára modellt. A festményen az angol drámairodalom legnagyobb alakja teljes életnagyságban látható egy széken ülve, kezével kutyáját simogatva. A képre a kutató egy 1824-ben, James Boaden angol drámaíró által megjelentett könyvben bukkant rá. A feltételezés szerint a mű egy rézkarc, amely egy Shakespeare életében festett időskori portré alapján készült. A szakértő szerint különböző tudományágak képviselői megvizsgálták a portrékat, és megerősítették kutatási eredményeit. Az 52 évet élt William Shakespeare születésének 450. évfordulója idén áprilisban lesz.

Mészáros Márton

William Shakespeare angol drámaíró

William Shakespeare angol drámaíró

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: