Véres polgárháború Kijevben

Halottak tucatjai és vérző fejű, súlyos sérültek Kijev utcáin – az eddiginél is hevesebb harcok törtek ki az ukrán fővárosban 2014. február 20-án, csütörtökön. Az ellenzék szerint több mint 75 személy vesztette életét az összetűzésekben csak ezen a napon.

Három napja tartanak a harcok Kijevben a rohamrendőrök és a kormányellenes tüntetők között. Szerdán Viktor Janukovics ukrán elnök fegyvernyugvási megállapodást kötött az ellenzékkel, de az összecsapások továbbra is folytatódnak. A helyzet elfajulását követően leváltották az ukrán vezérkari főnököt, és engedélyezték a fegyverhasználatot a katonáknak. Az ukrán belügyminiszter a rendőrök között is lőfegyvereket osztott szét, mesterlövészek foglalták el állásaikat a háztetőkön. Az ukrán egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott csütörtök reggel, hogy már 28 halottja van a három napja kezdődött kijevi zavargásoknak, az ellenzék orvosának jelentése szerint a rohamrendőrök és a tüntetők közötti összecsapásokban eddig hetvenöten vesztették életüket.

Kormányellenes tüntetők Kijev utcáin 2014. február 20-án

Kormányellenes tüntetők Kijev utcáin 2014. február 20-án

Az Európai Unió külügyminiszterei rendkívüli ülést tartottak az ukrán válsághelyzet miatt. A francia, a német és a lengyel külügyminiszterek öt órán keresztül tárgyaltak Janukovics elnökkel, majd az ellenzékkel egyeztettek a békés megegyezésről. A BBC brit közszolgálati csatorna meg nem erősített információi szerint több vezető politikus aktatáskákkal megpakolt repülőgépekkel távozott Kijevből, korábban Viktor Janukovics elnök távozásáról cikkeztek. A 63 éves Janukovics, aki korábban Ukrajna kormányfője volt, telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, aki kérésére közvetítőt küld a polgárháború szélén álló országba. A zavargások miatt kiürítették a miniszterelnöki hivatalt, a parlamentet és a Kijev szállodát is, valamint a belvárosi bankfiókokat és evakuálták a hivatalokban dolgozó személyeket. Jelentős forgalmi dugók alakultak ki a benzinkutatkhoz vezető útakon, miután elterjedt a hír, hogy hamarosan bezárják azokat. A véres harcok hatására Kijev polgármestere kilépett a kormánypártból, a tüntetők hada pedig Janukovics elnök lemondását várja.

Mészáros Márton

A kormányellenes tüntetők és az ukrán rohamrendőrök összecsapásainak helyszíne, a Függetlenség tere Kijevben 2014. február 20-án

A kormányellenes tüntetők és az rohamrendőrök összecsapásainak helyszíne, a Függetlenség tere Kijevben 2014. február 20-án

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: