“Ne egyezkedj, mondjál le” – skandálják az ukránok

Megállapodás jött létre az ukrán belpolitikai válság orvoslása érdekében Viktor Janukovics ukrán elnök, az Európai Unió külügyminiszterei és az ellenzék képviselői között az éjszakai tárgyalásokon – közölte az ukrán elnöki sajtószolgálat 2014. február 21-én, péntek reggel. Az előző napi véres összecsapásokban közel száz ember vesztette életét.

Janukovics elnök közleményben tudatta délben, hogy a tüntetők követeléseinek engedve engedélyezni az előre hozott elnökválasztásokat megtartását (de az időpontját még nem írta ki), valamint visszaállítja a 2004-es alkotmányt, mely korlátozza az elnöki hatalmát. Janukovics azt is közölte, hogy nemzeti egységkormányt alakítanak néhány napon belül.

“Ukrajna elnökeként és az alkotmány védelmezőjeként ma kötelességemet teljesítem a nép, Ukrajna és Isten előtt, a nemzet megmentése, az emberéletek megóvása, országunk békéjének és nyugalmának megőrzése jegyében” – áll Janukovics közleményében. A 63 éves államfő ettől függetlenül nem teljesíti a tüntetők legfőbb kívánságát, nem mond le posztjáról. Kijevben továbbra is tízeres tömeg tüntet Kijev főterén, a demonstrálók nem elégedettek a részeredményekkel (“Ne egyezkedj, mondjál le!” – skandálják), és nagy többségük úgy vélekedik, egyoldalú megállapodás született.

Mészáros Márton

Viktor Janukovics ukrán elnök

Viktor Janukovics ukrán elnök

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: