Meghalt Paco de Lucía

2014. február 25-én, 66 évesen meghalt Paco de Lucía spanyol flamencogitáros, a modern flamenco egyik megteremtője – a gyászhírt a művész szülővárosa, Algeciras önkormányzata közölte az El País napilappal a halálát követő napon.

A világhírű művész a mexikói Cancún strandján játszott gyermekeivel, amikor hirtelen rosszul lett. Kórházba indultak vele, de a művész meghalt, mielőtt megérkeztek volna a kórházba. Sajtójelentések szerint halálát szívinfarktus okozta. José Ignacio Landaluce, Algeciras polgármestere háromnapos gyászt rendelt el Lucía halála miatt, és úgy fogalmazott, elhunytával géniuszból legendává vált.

Paco de Lucía Francisco Sánchez Gómez néven született Algeciras városában, Spanyolország Andalúzia tartományában 1947. december 21-én. Családja művészfamília volt, ő maga öt évesen kezdett el gitározni, 12 évesen már díjat nyert egy flamenco versenyen. A hatvanas évek elejétől mintegy 30 saját albuma jelent meg, világszerte ismertté tette a flamenco zenét, és megújította a műfajt is, ezáltal a modern flamenco megteremtőjévé vált. 1970-ben zajos sikert aratott a New York-i Carnegie Hall színpadán, a világ legtöbb országában turnézott karrierje során, 2006-ban és 2013-ban a Veszprémi Ünnepi Játékokon adott koncertet. A spanyol zene ikonikus alakja volt, milliók gyászolják.

Mészáros Márton

Paco de Lucía spanyol flamencogitáros (1947-2014)

Paco de Lucía spanyol flamencogitáros (1947-2014)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: