A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapját ünnepelték

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapjáról emlékezett meg az Alsóerdősori Bárdos Lajos Gimnázium 2014. február 25-én, az Országgyűlés által tizennégy évvel ezelőtt elfogadott emléknapon.

A Trecska Éva történelem tanárnő által szervezett megemlékezést a gimnázium 12. osztálya tartotta. Az ünnepségnek otthont adó iskolai tornateremben a gimnázium összes diákja és a tanárok vettek részt. Az előadás a Himnusz közös eléneklésével vette kezdetét, majd a kommunista diktatúra fokozatos kiépítésének ismeretével folytatódott, amelyet a szereplők jelenetek előadásával, történelmi narrációval és különböző emlékiratokból való felolvasásokkal (Mindszenty József esztergomi érsek, Olofsson Placid bencés pap) és egy Faludy György versrészlettel tettek emlékezetessé. A kommunizmus áldozatainak emléknapját azért február 25-én tartják, mert Kovács Béla politikust, a Független Kisgazdapárt (FKGP) főtitkárát 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd a Szovjetunióba internálták. A szovjet típusú diktatúrában koholt vádak alapján több száz embert fogtak el és börtönöztek be, vagy küldtek kényszermunkatáborokba.

A megemlékezést Encsy Zsuzsa tanárnő, igazgató-helyettes sorai zárták, aki úgy fogalmazott, reméli soha nem ismétlődhet meg a jövőben olyan hatalmas, egész népeket érintő tragédia, mint amilyen a második világháború alatt és után kialakult faji megkülönböztetések és a diktatúrák voltak. A kommunizmus áldozatairól először 2001-ben emlékeztek meg az Országgyűlésben és az ország középiskoláiban. Azonban ünnepség szintjén kevés iskolában tartanak rendezvényeket még a mai napig.

Mészáros Márton

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja megemlékezés az Alsóerdősori Bárdos Lajos Gimnázium 2014. február 25-én (Fotó: Várhidi Gábor)

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja megemlékezés az Alsóerdősori Bárdos Lajos Gimnázium 2014. február 25-én (Fotó: Várhidi Gábor)

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: