Távozásának okairól írt Benedek pápa

„Elmagyarázom, miért nem vagyok többé pápa” címmel jelent meg egy olasz lapban XVI. Benedek nyugalmazott pápa cikke 2014. február 26-án, amelyben a volt egyházfő részletesen elemzi lemondását.

Az áprilisban 87. születésnapját ünneplő szentatya levélben írt a La Stampa olasz napilapnak arról, hogy miért jelentette be lemondását, majd miért távozott a Vatikán éléről szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt, 2013. február 28-án. A vatikáni Mater Ecclesiae kolostorban visszavonultan élő Benedek pápa megerősítette lemondási szándékát indokoló körülményeket, vagyis előrehaladott korát és meggyengült erejét nevezte meg visszavonulásának okaként.

XVI. Benedek egyúttal cáfolta a sajtóban váratlan lemondásának háttereit boncolgató feltételezéseket, azt írta, semmiféle „titok” nem húzódik távozása mögött. A német származású Benedek minden magyarázatot egyszerű spekulációnak titulált. Ferenc pápa elődje levelében annak is hangot adott, hogy távozása jogszerűen történt és érvényesnek minősül, mivel szabad akaratából, saját szándékától vezérelve mondott le.

Mészáros Márton

XVI. Benedek pápa

XVI. Benedek pápa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: