Újabb történelmi rokonlátogatás Koreában

Tucatnyi idős dél-koreai állampolgár léphette át az Észak- és Dél-Koreát elválasztó határt 2014. február 23-án, miután Dél-Koreában élő embereket engedtek be Észak-Koreába, hogy az 1950-53 közötti koreai háború óta nem látott észak-koreai hozzátartozóikkal találkozzanak.

A legutóbbi hasonló családegyesítésre február 20-án került sor az Észak-Korea keleti részén fekvő Kumgang-hegység (Gyémánt-hegység) egyik üdülőhelyén, de azt megelőzően három éve engedélyezték, hogy dél-koreai rokonok léphessenek be a világtól hermetikusan elzárt, kommunista diktatúrában sínylődő Észak-Koreába. A vasárnap és kedd között engedélyezett rokonlátogatás mintegy nyolcvankét dél-koreai és száznyolcvan észak-koreai személyt érint.

Észak-Korea (sötét) és Dél-Korea a  Nemzetközi Űrállomás felvételén

Észak-Korea (sötét) és Dél-Korea a Nemzetközi Űrállomás felvételén

Az elválasztott családtagok közül legtöbben hatvan éve nem látták egymást. Egy 85 esztendős asszony évtizedek után találkozhatott lánytestvéreivel, egy 73 éves férfi pedig hat évtized után találkozhatott bátyjával. A találkozót követően hozott nyilvánosságra a Nemzetközi Űrállomás egy űrhajósai által készített fotót, amelyen a Koreai-félsziget látható az űrből. A felvételen látszódnak Dél-Korea éjszakai fényei, azonban a szomszédos diktatúra területe felülről teljesen sötét – ez mutatja a két ország közötti mély gazdaság szakadékot. 

Mészáros Márton

Koreai rokonok üdvözlik egymást 2014. február 23-án Észak-Koreában

Koreai rokonok üdvözlik egymást 2014. február 23-án Észak-Koreában

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: