Jared Leto Ukrajnáról beszélt Oscar-beszédjében

Jared Leto díjazásával vette kezdetét a 86. Oscar-gála Hollywoodban 2014. március 2-án. A gála magyar idő szerint 2:30-kor kezdődött, szokás szerint az HBO közvetíti.

Az idei show műsorvezetője Ellen DeGeneres. Az első díj, amit átadtak, a legjobb férfi főszereplő kategória elismerése volt. A díjat Jared Leto amerikai zenész-színész kapta a Mielőtt meghaltam (Dallas Buyers Club) című drámáért. Megható és összeszedett köszönőbeszédjében édesanyja és bátyja, Shannon iránti háláját fejezi ki, de megemlíti az orosz támadás miatt harci készültségben álló Ukrajnát és a kormányellenes lázadások sújtotta Venezuelát. Végül Oscar-díját mindazoknak ajánlja, akik az AIDS áldozataivá váltak, és azoknak, akik olyan helyzetben vannak, hogy nehéz felvállalniuk magukat.

Jared Leto amerikai színész az Oscar-gálán Los Angelesben 2014. március 2-án

Jared Leto amerikai színész az Oscar-gálán Los Angelesben 2014. március 2-án

A legjobb kosztüm díját Catherine Martine kapja A nagy Gatsby (The Great Gatsby) című F. Scott Fitzgerald szerelmestörténetért. Az ausztrál tervezőnek ez a harmadik Oscarja, korábban kettőt a Moulin Rouge! című filmért kapott 2002-ben. A legjobb smink a Mielőtt meghaltam című filmet illeti, a legjobb animációs rövidfilm kategóriájában a Mr. Hublot című alkotást díjazzák, a legjobb élőszereplős rövidfilm pedig a Helium című dán produkció. A Gravitáció (Gravity) megkapja első Oscar-díját, méghozzá a legjobb vizuális trükk kategóriában. A legjobb látványterv díját is a Gatsby kapja.

A legjobb rövid dokumentumfilm a  The Lady in Number 6: Music Saved My Life lesz, amely a legidősebb Holokauszt-túlélőről, Alice Sommerről szól. Az alkotók az egy hete, 110 éves korában elhunyt zongoratanárnő emlékének ajánlják a díjat.A 20 Feet from Stardom a legjobb egész estés dokumentumfilm díjával tér haza. A legjobb idegen nyelvű film díját az olasz A nagy szépség (Le Grande Bellezza) című film kapja. A legjobb hangvágás és keverés díját is a Gravitáció kapja. Christoph Waltz kétszeres Oscar-díjas osztrák színész lép színpadra átadni a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat, amelyet papírforma szerint Lupita Nyong’o kenyai színésznő kap a 12 év rabszolgaság (12 Years A Slave) című drámában nyújtott játékáért. A fiatal színésznő maga is meglepődik, köszönőbeszédje közben elsírja magát.

A legjobb operatőr Emmanuel Lubezki, a mexikói művész a Gravitáció-ért kapja a díjat. A soron következő kategória a legjobb vágás, ebben is a Gravitáció diadalmaskodik. A legjobb filmzene elismerését is az űrdrámának adják, a díj Steven Price-ot illeti. A legjobb betétdal a Jégvarázs (Frozen) című animációs sikerfilmből a Let it Go. A legjobb adaptált forgatókönyv John Ridleyt illeti a 12 év rabszolgaság című alkotásért. Spike Jonze a legjobb eredeti forgatókönyv elismerésével térhet haza, amelyet A nő (Her) című filmjéért kap.

Steve McQueen rendező és Brad Pitt producer a legjobb filmnek járó díjjal az az Oscar-gálán Los Angelesben 2014. március 2-án

Steve McQueen rendező és Brad Pitt producer a legjobb filmnek járó díjjal az Oscar-gálán Los Angelesben 2014. március 2-án

A legjobb rendező kategória öt jelöltjét Angelina Jolie és a legendás Sidney Poitier (az első fekete színész, aki Oscart kapott) konferálja fel. A díj a Gravitáció direktoránál, a mexikói Alfonso Cuarónnál talál gazdára. Ezt követően Cate Blanchett megkapja karrierje második Oscar-díját. Az ausztrál színésznőt Woody Allen Blue Jasmine című filmjének címszerepéért ismerte el az Amerikai Filmakadémia a legjobb női főszereplő díjával, amelyet először 2005-ben az Aviátor (Aviator) című filmért kapott meg. A következő díjat Jennifer Lawrence, A napos oldal (Silver Lining Playbook) című filmért tavaly Oscart nyert színésznő adja át Matthew McConaughey amerikai színésznek, aki a Mielőtt meghaltam című drámában egy AIDS-beteg haldoklót alakít. Ő az egyetlen, aki Istennek is köszönetet mond a díj átvételekor.

A 12 év rabszolgaság kapja a legjobb film díját. Will Smith adja át az elismerést a film producerének, Brad Pittnek és Steve McQueen rendezőnek. Pitt kezdi a nyitóbeszédet, a filmsztárnak először van a kezében neki járó Oscar-díj. McQueen papírról olvassa beszédét, a filmvilág legrangosabb elismerését pedig azoknak ajánlja, akik valaha, vagy ma is rabszolgasorban élnek.

Mészáros Márton

Matthew McConaughey, Cate Blanchett, Lupita Nyong'o és Jared Leto - az idei Oscar-díjasok az Oscar-gálán Los Angelesben 2014. március 2-án

Matthew McConaughey, Cate Blanchett, Lupita Nyong’o és Jared Leto – az idei Oscar-díjasok az Oscar-gálán Los Angelesben 2014. március 2-án

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: