Elhunyt Alain Resnais francia filmrendező

Életének 92. évében elhunyt Alain Resnais francia filmrendező – közölte a szomorú hírt Jean-Louis Livi, a filmes producere Párizsban 2014. március 2-án.

Resnais a franciaországi Vannesben született 1922. június 3-án. Gyermekkorában amatőrfilmeket készített, később a színészi pálya felé fordult, végül filmrendező lett belőle. Fiatalon az 1950-es évek francia filmikonjával, Gérard Philippel is készített egy kísérleti filmet, azonban az alkotás elveszett. Filmfőiskolás évei alatt sikeres rövidfilmeket alkotott. Első nagyjátékfilmje, az 1959-ben bemutatott Szerelmem, Hirosima (Hiroshima mon amour) Marguerite Duras regénye alapján készült, a főszerepet pedig Emmanuelle Riva francia színésznő alakította. Alain Resnais a francia újhullám mellett a modernizmus és a szürrealizmus kiemelkedő képviselője volt volt.

Emlékezetes filmjei a Tavaly Marienbadban (1961), a Muriel (1963) és a Megint a régi nóta (1997). Utolsó filmjét, az Aimer, boire et chanter című alkotást kilencvenkét éves korában, az idei berlini filmfesztiválon mutatták be. A filmért két kategóriában is díjazták az idős alkotót a német filmes seregszemlén. Resnaist 1952-ben Golden Globe-díjjal tüntették ki, 1961-ben pedig a Brit Filmakadémia BAFTA-díját kapta meg.

Mészáros Márton

Alain Resnais francia filmrendező (1922-2014)

Alain Resnais francia filmrendező (1922-2014)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: