Hungarikumok érkeztek az Operába

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója nyitotta meg a Hungarikonok gyűjtemény kiállítását az Operaházban 2014. március 14-én. A gyűjteményt Kárpáti Tamás újságíró, a Premier művészeti magazin főszerkesztője hozta létre.

Kárpáti Tamás az 1980-as években kezdett el festményeket gyűjteni, érdeklődési körének szélesedésével született meg Hungarikonok című kiállítása. Egyedi gyűjteménye olyan világhírű magyaroktól származó relikviákat tartalmaz, amelyekhez képzőművészek álmodtak különböző alkotásokat, elsősorban festményeket. E ötlet mentén haladva jöttek létre a különböző festmények, amelyek egy-egy művészünk emléktárgyát rejtik, vagy az egyéb installációban elhelyezett tárgyi emlékek. 

A megnyitón részt vettek Kárpáti Tamás mellett az alkotók közül többek között Vinczellér Imre, Farkas Gábor Gabriel és Gyémánt László festőművészek is, valamint az egyik festményen szereplő Somló Tamás zenész is. A kiállítás, amely többek között Solti György (Sir Georg Solti) karmesteri pálcáját, a Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoravirtuóz által felajánlott Kodály Zoltán metronómját, Bródy János gitárhevederjét, vagy az éppen John Lennon nyakkendőjét tartalmazza, már számos nagyvárosban és külföldön is sikereket ért el. Az utazó kiállítás Rómában, Bécsben és a 2012-es londoni olimpia idején a brit fővárosban is megtekinthető volt. 

A Hungarikonok kiállítás a hónap végéig látogatható az Operaház Vörös Termében.

Mészáros Márton

Tunyogi Henriett balettművész, Ókovács Szilveszer, az Operaház igazgatója, Kárpáti Tamás újságíró, a kiállítás tulajdonosa és Gyémánt László festőművész a Hungarikumok kiállítás megnyitóján az Operaházban 2014. március 14-én (Fotó: Mészáros Márton)

Tunyogi Henriett balettművész, Ókovács Szilveszer, az Operaház igazgatója, Kárpáti Tamás újságíró, a kiállítás tulajdonosa és Gyémánt László festőművész a Hungarikonok kiállítás megnyitóján az Operaházban 2014. március 14-én (Fotó: Mészáros Márton)

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: