Oroszország elismerte a Krím önállóságát

Az Ukrajnához tartozó Krím félszigeten a helyi oroszbarát vezetés által kiírt népszavazáson a lakosság többsége az Oroszországhoz való csatlakozás mellett foglalt állást 2014. március 16-án. A voksok háromnegyedének kiértékelése után a Krími Autonóm Köztársaságban tartott népszavazás résztvevőinek 95,7 százaléka támogatta, hogy az Ukrajnához tartozó terület Oroszországhoz csatlakozzon.

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta a Krímet független államként elismerő rendeletet a népszavazást követő napon. Az azonnal hatályba lépő rendelet a Krím lakosainak által tartott népszavazáson kinyilvánított akaratát veszi figyelembe, írja a hivatalos sajtóközlemény. Az Európai Unió beutazási tilalmat rendelt el és rendelkezett a pénzeszközeik befagyasztásáról 13 olyan orosz és 8 krími tisztségviselővel szemben, akiknek szerepük volt a Krím-félsziget Oroszországhoz való csatlakozásában. A szankciókról az uniós külügyminiszterek állapodtak meg hétfői tanácskozásukon.

Az Európai Unió és a világ legtöbb országa mellett a NATO sem ismeri el a népszavazás eredményét, mert a referendum körülményei önmagukban is hiteltelenné tették az eljárást: a voksolás sietve, az állam belügyeibe történő katonai beavatkozás közepette, a média manipulálásával zajlott. A NATO felszólította Oroszországot, hogy szüntessen be minden katonai tevékenységet Ukrajnában, az ukrán kormány elsősorban az ukrán-orosz határtérségben tapasztalható nagyarányú orosz csapatösszevonás miatt tart.

Gyöngyösi Márton, a parlament külügyi bizottságának alelnökének sajtónyilatkozata szerint a Krím helyzete növeli az esélyét annak, hogy a részben magyar lakta, a Trianon során elcsatolt Kárpátalja is területi autonómiát kapjon.

Mészáros Márton

Ünneplők a krími népszavazást követően 2014. március 16-án

Ünneplők a krími népszavazást követően 2014. március 16-án

Egy hozzászólás to “Oroszország elismerte a Krím önállóságát”

  1. Ukrán - Orosz Says:

    Igen, de mégsi lövik a b*zi oroszok az ukránokat.. http://hotnews.hu/kulfold/az-ukranok-szerint-mar-loevik-oket-a-krimben/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: