Terence Hill 75 éves

Generációk kedvence a Bud Spencer-Terence Hill páros, akik az 1960-as évek közepétől kezdve két évtizeden át tucatnyi filmben osztották a pofonokat a rosszfiúknak. Terence Hill március 29-én ünnepelte 75. születésnapját.

Az olasz színész Mario Girotti néven született Velencében 1939. március 29-én. Édesanyja német, édesapja olasz vegyész volt. Hároméves korától a világháború befejezéséig a németországi Drezda közelében éltek. Dino Risi világhírű olasz filmrendező fedezte fel színészként 1951-ben, első filmszerepét Risi rendezésében játszotta.

1967-ben az Isten megbocsát, én nem című filmben játszott együtt Carlo Pedersolival, művésznevén Bud Spencerrel. Terence Hill egyik hobbija az úszás volt, amit Spencer versenyszerűen űzött a vízilabdával együtt. Érdekes életrajzi adalék, hogy Spencer és Hill sztárrá válásuk előtt együtt versenyeztek a Lazio csapatában, de a tízévnyi korkülönbség miatt szorosabb barátságot nem alakítottak ki. Ez volt az első film, amelyben közösen játszottak, és az első produkció, ahol Terence Hill ezen a néven szerepelt a stáblistán. Az alkotás producerei elé tettek egy húsz nevet tartalmazó listát, amelyről ki kellett választania, melyik név felelne meg neki.

Bud Spencerrel közös – jórészt spagetti-western – filmjei hozták el számára a világhírnevet, tizennyolc közös filmben játszottak. Az ördög jobb és bal keze című 1971-es filmben alakult ki igazán a Spencer-Hill duó jellegzetes, finom humorú kettőse.  Hill első amerikai filmjei az 1977-ben forgatott Mr. Milliárd és a Menni vagy meghalni című produkció volt, ekkoriban Hill az Amerikai Egyesült Államok és Olaszország között ingázva élt. Később Hill rendezőként is kipróbálta magát, egy tucat filmet rendezett.

1967-ben házasodott össze az amerikai Lori Zwicklbauerrel, akivel azóta boldog házasságban él. 1990-ben meghalt fogadott fia, Ross. A színész ekkor mély depresszióba zuhant, de kilábalt belőle és sikeres televíziós karriert futott be Olaszországban. Jelenleg is tart az általa alakított papról szóló Don Matteo című sorozat, amely 10 évadjával az egyik leghíresebb és legnézettebb olasz sorozat.

“Kedves barátom, Terence!  Bár ma betöltöd a 75. évedet, az én szememben fiatal ember maradtál….Azért becsüllek különösen, mert jó, nagyon jó ember vagy, és nyilván emiatt nem volt közöttünk soha vita, veszekedés, pedig mindketten tudjuk, a filmes iparágban kevés az olyan őszinte barátság, mint amilyen a miénk” – írta a német Bild újságban megjelent személyes hangulatú levelében Bud Spencer barátjának.

Mészáros Márton

Terence Hill olasz színész

Terence Hill olasz színész

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: