Színház – Katonák

Az elsősorban színészként ismert Mátyássy Bence Katonák címmel rendezett darabot, amelyet a Thália Színházban mutattak be a Színházi Világnapon, 2014. március 27-én. Kritika az előadásról.

Mátyássy Bence, a Nemzeti Színház fiatal művésze Hunyady Sándor magyar drámaíró Bakaruhában és Igor Stravinsky orosz zeneszerző A katona története című művéből készített előadást. A két mű rendkívül különböző, előbbi egy átlagos magyar háborús kisdarab egy katonáról, aki menyasszonya családjának szolgálólányába szeret bele, a másik mű viszont egy igazán sajátos dramaturgiájú, elsősorban nem is színpadra szánt zenei játék. A két darabot a száz éve kitört első világháború tartja egyben, ugyanis mindkét cselekmény középpontjában a háború, azon belül pedig egy katona áll.

A Katonák egyfelvonásos darab lett végül, de nem tudom, mennyivel lett volna sikeresebb, ha ketté szedi a rendező. Számomra a két rész nem tudott összekapcsolódni, elsősorban a Bakaruhában és A katona története éles tartalmi különbségei miatt. De önmagában a darabok megállják a helyüket, még akkor is, ha az első rész egy átlagos, truváj nélküli történetet mesél el meglehetősen szűk térben. Első látásra érdekes ötlet volt a család szüleinek sajátos “helyettesítése”, amelyet Bánfalvi Eszter színészi képességei oldottak meg olyan módon, hogy a két nagypolgári szülő képmása mögé bújva hangjával és kezével személyesítette meg a férjet, és feleségét is. Az első rész mindazonáltal befejezetlen maradt számomra, viszont Stravinsky csodálatos zenéjére megelevenedő történet igazán eredményes lett. A színház és a zene, valamint a tánc összefonódásának jeles példája A katona története Mátyássy-feldolgozásában, amelyet Grecsó Zoltán koreográfiája tesz élvezetessé, valamint a színészek játéka, amely kis híján látványszínházba megy át.

A darab összességében érdekes, nézőbarát minden szempontból, de az érzésem az, hogy az alkotók túl sokat akartak bemutatni másfél óra alatt. A színpad fölött megjelenő (gyakran elég merész) filmes bevágások létjogosultságát megkérdőjelezem, szerintem finomabban és árnyaltabban is meg lehetett volna valósítani, már ha szükség van erre egyáltalán, amikor a színpadon vannak olyan színészek, mint Radnay Csilla, Huzella Juli, Szabó Kimmel Tamás, Sztarenki Dóra, vagy éppen a rendező Mátyássy Bence, aki főszerepet alakít a műben. Mindenesetre a Katonák egy érdekes állomás lehet a rendezőként is ígéretes jövő előtt álló Mátyássynak, a téma és a mű üzenete a háború borzalmairól pedig példamutató választás olyan fiatal művészektől, akiknek jórészt még a nagyszüleik sem éltek az első világégés alatt.

Mészáros Márton

Sztarenki Dóra és Szabó Kimmel Tamás a Katonák című előadásban

Sztarenki Dóra és Szabó Kimmel Tamás a Katonák című előadásban

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: