Meghalt Mickey Rooney amerikai színészikon

93 éves korában elhunyt Mickey Rooney, Hollywood egyik legendás színésze – közölte a művész családja 2014. április 7-én. A színész hatodikán éjjel hunyt el otthonában.

A népszerű Mickey Rooney felvett név, Joseph Yule Jr. néven született 1920. szeptember 23-án New Yorkban. Másfél évesen lépett fel először, szülei zenés kabaréjában kapott szerepet. Már tízéves kora előtt, az 1920-as években forgatott – ünnepelt gyerekszínész volt, a harmincas években a szintén gyermekszínész Elizabeth Taylorral és Judy Garlanddal is játszott közösen. Felnőttként mindhárman aktív és elismert színészek maradtak.

1927-től összeforrt neve Mickey McGuire-val, akit nyolcvan rövid némafilmben keltett életre. A népszerűség anyagi sikerrel és népszerűséggel is járt a fiatal számára, aki tinédzserként tizenöt Andy Hardy-mozifilm főszerepét játszotta el. A második világháborúban két évig harcolt, visszatérése után is a filmgyártás élvonalába maradt. Számtalan emlékezetes karakterszerepe közül kitűnik az Audrey Hepburn nevével fémjelzett Álom luxuskivitelben című filmben nyújtott alakítása, de a Máltát látni és meghalni (1972) és a Fekete Villám (1979) című produkciókban játszott szerepe is ismert.

Ifjúsági alkotásban, családi filmben, krimiben és drámában is egyaránt játszott, gyakran vállalt animációs filmekben szinkronhangi feladatokat. 2006-ban játszott a Ben Stiller nevével fémjelzett Éjszaka a múzeumban című vígjátékban, és haláláig filmezett. 1939-ben, tizenkilenc évesen kapott Oscar-díjat egy akkor még létező fiatal színművészek számára létrehozott kategóriában. Ezt követően pályafutása során még négyszer jelölték Oscarra, 1983-ban tiszteletbeli Oscar-díjat vehetett át.

Egyike volt a némafilmkorszak azon élő színészeinek, akik még játszottak. Nyolcszor házasodott, első felesége Ava Gardner, minden idők egyik legnagyobb színésznője volt, akit 1942-ben vett feleségül. Az esküvőkor Rooney 22, Ava Gardner pedig 20 éves sem volt.

Mészáros Márton

Mickey Rooney amerikai színész (1920-2014)

Mickey Rooney amerikai színész (1920-2014)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: