Orbán Viktor alakíthat újra kormányt

A kormánypárt, a négy éve regnáló Fidesz nyerte meg a 2014-es országgyűlési választásokat 2014. április 6-án. Ismét Orbán Viktor alakíthat kormányt, a konzervatív politikus harmadik miniszterelnöki ciklusát tölti, először 1998 és 2002 között volt kormányfő.

A szavazáson a részvételi arány 61, 24 százalékos volt, ez az előző választáson csak három százalékkal volt több. 1998 óta nem volt ilyen alacsony a részvételi arány.

98,97 százalékos feldolgozottságnál a választás eredménye Fidesz-KDNP javára dőlt el: 44,54 %-kal arattak elsöprő győzelmet, őket a Kormányváltó erők követi 25,99%-kal. Harmadik helyen a Jobbik szélsőjobboldali párt 20,5 %-kal, az LMP pedig 5,2%-kal jutott be a Parlamentbe. A baloldal tíz egyéni körzetben nyert, a további 96-ban a Fidesz győzedelmeskedett.

Az utolsó mandátumbecslések szerint a Fidesz-KDNP pártszövetséget csak néhány százalék választja el attól, hogy kétharmadot szerezzen. Egy nappal a választásokat követően még mindig nincsen végleges eredmény, ami elsősorban annak köszönhető, hogy akik nem a bejelentett lakóhelyükön szavaztak, hanem egy másik városban vagy másik országban, azoknak a szavazata csak április 12-én érkezik vissza a saját körzetébe.

Külhoni magyarok, akik először szavazhattak, 193 793-an regisztráltak, de 87 972 érvényes irat érkezett. Az érvényes szavazatok 95,37 százalékát a Fidesz kapta, a második legtöbbet pedig a Jobbik.

Orbán Viktor a választások másnapján nemzetközi sajtótájékoztatót tartott az április 6-i választásokkal kapcsolatban a Parlament Delegációs termében, ahol többek között köszönetét fejezte ki támogatóinak és a médiának a választások lebonyolításában játszott szerepéért.

“A választók vasárnap igent mondtak az új közjogi rendszerre, az új gazdaságpolitikára és a néppárti kormányzásra” – fogalmazott az 51 éves politikus, aki hozzátette tegnap éjjeli győzelmi beszédében is említett két érvét, miszerint a szavazók nemet mondtak a gyűlöletre és az Európai Unióból való kilépésre. Orbán egyúttal azt is bejelentette, hogy indokoltnak tartja a bankadó megtartását, és további rezsicsökkentést vezetnek be.

Mészáros Márton

Orbán Viktor és felesége, Lévai Anikó szavaz

Orbán Viktor kormányfő és felesége, Lévai Anikó szavaz az országgyűlési választásokon 2014. április 6-án (Fotó: Facebook/ Orbán Viktor hivatalos oldala)

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: