Kiadatlan Merle-könyv jelent meg

Robert Merle francia regényíró hagyatékában eddig kiadatlan kéziratot találtak, a könyv az Utolsó nyár Primerolban címmel jelent meg Magyarországon 2014. április 13-án, egy évvel a franciaországi megjelenést követően.

A világhírű francia író 2004-ben, 95 éves korában szívinfarktus következtében hunyt el. Fia, Pierre Merle apja hagyatékában találta meg az Utolsó nyár Primerolban című kéziratot, amelyet apja azután írt, hogy háromévnyi hadifogság után 1943-ban hazatérhetett. Az életrajzi ihletésű műben a szerző visszaemlékezik az 1939-ben kitört második világháború előtti nyugodt időkre, és még utoljára eltölthet egy békés nyarat Primerolban, mielőtt beköszönt a vészterhes időszak a világra. Az idillikus atmoszféra szertefoszlásáról, értékvesztésről szól a könyv, amely naturalisztikusan mutatja be a hadifogság nehéz körülményeit is. A rabság élménye visszatérő elem több Merle-könyvben.

Az életében legendássá vált Merle még családja előtt is eltitkolta ennek a könyvnek a létezését, utódai íróasztali fiókjában találtak rá a műre. Az Európa Kiadó gondozásában most megjelent első kiadás közel hetven évvel a megírása után jelenik meg, elő- és utószóval a szerző fia, Pierre Merle látta el a könyvet. Robert Merle leghíresebb művei a Malevil, a Mesterségem a halál, a Két nap az élet, a Védett férfiak, valamint a tizenhárom kötetes Francia história, amelyek még a szerző életében megjelentek idegen nyelveken.

Mészáros Márton

Az Utolsó nyár Primerolban című kötet magyar kiadása

Az Utolsó nyár Primerolban című kötet magyar kiadása

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: