Bejelentették a cannes-i filmfesztivál versenyfilmjeit

Gilles Jacob, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál elnöke és Thierry Fremaux, a fesztivál művészeti igazgatója az idei, 67. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramját egy Párizsban tartott sajtóértekezleten jelentette be 2014. április 17-én. Tizennyolc film került a versenyprogramba.

Huszonnyolc ország 49 filmalkotását, köztük öt elsőfilmet választottak be a 67. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos programjába. Thierry Frémaux művészeti igazgató elmondása szerint közel 1750 alkotást neveztek. A világ legjelentősebb filmfesztiváljának vezetője egyúttal azt is bejelentette, hogy 18 alkotás került be a versenyprogramba, amelyek a filmes seregszemle fődíjáért, az Arany Pálma-díjért versenghetnek.

A versenyprogramban szerepel a 83 éves Jean-Luc Godard világhírű francia filmrendező Adieu au langage (Búcsú a nyelvtől) című 3D-s filmje, Atom Egoyan egyiptomi származás kanadai rendező The Captive című filmje, amelynek főszerepét Ryan Reynolds alakítja, aki éppúgy, mint a rendező, már számos alkalommal vett részt a cannes-i fesztiválon. Versenyben van még David Cronenberg Maps to the Stars című szatirikus drámája, amelynek főszerepét Julianne Moore és Robert Pattinson alakítja, illetve a francia Luc Dardenne Két nap, egy éjszaka (Deux jours, une nuit) című alkotása az Oscar-díjas Marion Cotillard francia színésznővel a főszerepben. A fődíjért versenyez Tommy Lee Jones amerikai színész második rendezése, a The Homesman című western, Mike Leigh William Turner romantikus festőről szóló Mr. Turner című filmje, és a brit Ken Loach Jimmy Gralton ír kommunista vezető történetét feldolgozó Jimmy Hall című drámája is.

A fesztivál versenyprogramjában jórészt olyan alkotók kerültek be, akik korábban már szerepeltek a filmes mustrán, esetleg díjat is kaptak. A program jövőhét elején bővülni fog, amely kedvezhet a magyar filmiparnak, ugyanis Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmje éppúgy ott lehet még Cannes-ban, mint, Hajdu Szabolcs Délibáb-ja vagy Pálfi György Szabadesés című filmje. Már biztos, hogy két magyar filmet vetíteni fognak Cannes-ban: Szőcs Petra A kivégzés című produkciója meghívást kapott a cannes-i filmfesztivál rövidfilmversenyébe, Kárpáti György Mór Provincia című diplomafilmje pedig a filmfőiskolák legjobbjainak versenyében mutatkozhat be.

A május 14-én kezdődő 67. cannes-i filmfesztivál nyitófilmje Olivier Dahan Grace – Monaco csillaga című alkotása lesz, amelyben az Oscar-díjas filmsztárból lett monacói hercegnét, Grace Kellyt Nicole Kidman ausztrál színésznő alakít, férjét pedig Tim Roth amerikai színész.

Mészáros Márton

A 67. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál plakátja

A 67. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál plakátja

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: