Földhöz hasonló bolygót találtak

Kelper-186f névre keresztelték azt a Földhöz hasonló bolygót, amelynek Kepler-távcsővel történt felfedezését a NASA jelentette be 2014. április 17-én. A bolygó egyszer még hasznos lehet az emberiségnek.

A Kepler-186f relatív lakható övezetében található, vagyis nincs túl közel a napjához, ami azt jelenti, hogy nem túl forró, nem öl meg rajta mindent a sugárzás, de nincs is túl távol a napjától, így nem fagy meg a felszínén minden. A Kepler-186f az első Föld méretű bolygó egy csillag lakhatási zónájában, ezért felfedezése történelmi jelentőségű. A most felfedezett bolygó körülbelül akkora, mint a Föld, csupán 10 százalékkal nagyobb. Távolsága Földünktől mintegy 490 fényév.

Napja egy M-típusú csillag, amely valamivel kisebb és hidegebb, mint a Napunk, é a bolygó sokkal közelebb van a központi csillagjához, mint a Föld a Naphoz. Elképzelhető, hogy a bolygónak van légköre, és akár víz is lehet a felszínén. Az első vizsgálatok szerint a bolygó sziklás, de ezt még nem tudják biztosan a kutatók.

Mészáros Márton

Kelper-186f névre keresztelték Földhöz hasonló bolygó grafikája (2014. április 17.)

Kelper-186f névre keresztelték Földhöz hasonló bolygó grafikája (2014. április 17.)

Egy hozzászólás to “Földhöz hasonló bolygót találtak”

  1. Görgey Csilla Says:

    Rém izgalmas hír, de el kéne dönteni, hogy a Kepler távcsöve után Kepler-186f, vagy Kelper-186f lett a neve(ez utóbbi kétszer is olvasható a cikkben!)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: