Az utcán is boldog születésnapot kívánnak a 80 éves Bodroginak

2014. április 14-én töltötte be 80. életévét Bodrogi Gyula Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze. Generációk kedvencét a József Attila Színház és a Nemzeti Színház színpadán is meglepetéssel köszöntötték.

Bodrogi Gyulát Az aranyember című előadás után köszöntötték a József Attila Színházban április 15-én, egy nappal 80. születésnapja után. A művészt az előadás után a társulat tagjai köszöntötték fel, Csomós Miklós főpolgármester-helyettes Budapest-emlékérmet adott át neki, majd Nemcsák Károly, a színház igazgatója köszöntötte. Az ünnepségen hatalmas csokoládétortát kapott az ünnepelt, és Áder János köztársasági elnök üdvözletét is felolvasták. A közönség a vastaps után félóráig tapsolta a 80. születésnapját ünneplő Bodrogi Gyulát, aki egy slusszpoénnal zárta az ünneplést. „Valahogy be kéne fejezni. Most jöttem rá: Sziasztok, menjetek haza!” – mondta nevetve, miután könnyeivel küszködve végighallgatta, majd megköszönte a gratulációkat.

A művész 1958-ban ebben a színházban kezdte pályafutását, és több mint húsz évig volt a József Attila Színház tagja. 2003 óta a Nemzeti Színház társulati tagja, de azóta is több darabban játszik a József Attila színpadán. A Nemzeti Színházban két nappal később, William Shakespeare Ahogy tetszik című előadása után köszöntötték fel, a színpadon a közönség hosszan éltette tapsukkal, kollégái szintúgy tapsoltak, és első felesége, és évtizedes jó barátja, Törőcsik Mari is felment a színpadra, hogy mellette legyen az örömteli pillanatokban. Bodrogit ezt követően kollégái a művészbüfében köszöntötték tortával.

Bodrogi Gyula néptáncosként kezdte pályafutását, 1958-ben szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Azóta a Színházi Adattárban 161 bemutatót regisztráltak, amelyben színészként játszott. Emlékezetes alakítások tucatjait nyújtotta az elmúlt évtizedekben színpadon és filmen is. A kétszeres Jásza Mari-díjas színész negyvennégy színdarabot rendezett, elsősorban könnyedebb darabokat. A Kérem, a következőt című népszerű rajzfilmsorozatban Csőrmester hangja, a Süsü, a sárkány karakterével pedig szintúgy összeforrt neve.

A legendás színművészt telefonon értük utol, jókívánságaim tolmácsolása után elárulta, hogy mennyire meglepődött és meghatódott, amikor előbb a József Attila Színház színpadán, majd a Nemzetiben játszott előadása után lepték meg kollégái. „Jelenleg hat darabban játszom, de amíg az ember bírja magát, addig nem megterhelő. Szabó Gyula, a Nemzet Színésze most ment el, Psota Irén kórházban lábadozik, de én tartom magamat! Úgy kalkulálom, hogy még legyen lehetőségem sok-sok újabb szerepre” – összegezte Bodrogi. A 80 éves színész elmondta, hogy az utcán idegenek is ráköszönnek boldog születésnapot kívánva, számos telefont és sms-t kapott kollégáitól, családi ünneplés keretében is köszöntötték már, és születésnapja alkalmából közel ötven lapnak nyilatkozott az elmúlt időszakban.

Mészáros Márton

A 80 éves Bodrogi Gyula Kossuth-díjas színművészt köszöntik a Nemzeti Színház színpadán 2014. április 17-én

A 80 éves Bodrogi Gyula Kossuth-díjas színművészt köszöntik a Nemzeti Színház színpadán 2014. április 17-én

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: