Gárdos Péter szüleiről forgat filmet

Hamarosan Magyarországon is megkezdődik Gárdos Péter rendező legújabb filmjének, a Hajnali láz című alkotásnak a forgatása – közölték az alkotók a film sajtótájékoztatóján Budapesten 2014. május 9-én. A produkció két holokauszt áldozat egymásra találásáról szól.

A számos népszerű filmet (Szamárköhögés, A Skorpió megeszi az Ikreket reggelire, Porcelánbaba, Tréfa) jegyző Gárdos Péter szülei nem szokványos találkozásának és szerelmének megindító történetét meséli el. A 65 éves Gárdos szülei csodával határos módon túlélték a németországi haláltábort, majd 1945 nyarán svédországi rehabilitációs kórháztáborokba kerültek. A rendező apja, Gárdos Miklós körülbelül 26 kilót nyomott, amikor felszabadították a Bergen-belseni haláltáborból, innen került súlyos tüdőbetegséggel Svédországba. A férfiban olyan erős volt az élni akarás vágya, hogy a svéd hatóságoktól elkérte azon hölgyeknek a tartózkodási címét, akik hazájából, Hajdú-Bihar megyéből kerültek koncentrációs táborba a világháború során. 117 levelet írt meg és küldött szét azonos szöveggel, és több hölggyel is elkezdett beszélni. Lili, későbbi felesége csak egy volt a hölgyek közül, akikkel levelezni kezdett. Történetüket apja halála után fia regény formában írta meg, ebből írt forgatókönyvéből forog a Hajnali láz.

A készülő film forgatása 2014 februárjában kezdődött négy magyarországi téli felvételi nappal, melyet három jeruzsálemi és négy svédországi nap követett. A magyarországi jeleneteket május 27-től július végéig veszik fel, ismét hazánkban. A Hajnali láz című filmben Miklóst Schruff Milán, a nemrég alakult tatabányai Jászai Mari Színház művésze, Lilit pedig a Piti Emőke, a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja alakítja, miután százhetven jelentkező közül őket találták a legmegfelelőbbnek. Pitti Emőke karakterének idős énjét az idén 75. születésnapját ünneplő Gila Almagor, Izrael egyik vezető színésze kelti életre, aki Steven Spielberg München című Oscar-jelölt filmjében is játszott. A produkcióban túlnyomó részt magyar színészek játszanak, Petrik Andrea, Máté Gábor, Gyabronka József, Scherer Péter, Földes Eszter, Kovács Lehel, Seres Zoltán szerepel benne.

Mészáros Márton

Forgatási fotó Gárdos Péter Hajnali láz című filmjéből

Forgatási fotó Gárdos Péter Hajnali láz című filmjéből

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: