Biszkut öt év hat hónapra ítélték

Bűnösnek nyilvánította és első fokon 5 év és 6 hónap börtönre ítélte bíróság az 1956-os forradalmat követő megtorlások kapcsán háborús bűntettel vádolt Biszku Béla volt kommunista belügyminisztert. A 93 éves politikus személyesen jelent meg a tárgyaláson a Fővárosi Törvényszéken 2014. május 13-án.

A volt belügyminiszterre a vádiratban életfogytiglani szabadságvesztés kiszabását kérték. Első fokon öt év hat hónapra ítélte a bíróság, valamint tíz évre eltiltották a közügyek intézésétől. A büntetésbe beleszámítják a házi őrizetben töltött időt is. Biszku az ítélethirdetés után továbbra is a megromlott hallása miatt indokolt fülhallgatóval a fején, rezzenéstelenül hallgatta a bíróság indoklását.

Az ügyészség Biszkut felbujtóként, aljas indokból és célból, több emberen elkövetett emberöléssel, valamint más bűncselekményekkel megvalósított háborús bűntettel vádolta. A rendszerváltás utáni visszavonulását követően Biszku akkor került a figyelem középpontjába újra, amikor 2010-ben a Mandiner.hu két munkatársa, Skrabski Fruzsina és Novák Tamás újságírók Bűn és büntetlenség címmel dokumentumfilmet forgattak róla.

Mészáros Márton

Biszku Béla volt belügyminiszter

Biszku Béla volt belügyminiszter tárgyalásán a Fővárosi Törvényszéken 2014. május 13-án

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: