Megtalálhatták a Santa Maria roncsait

Kolumbusz Kristóf zászlóshajója, a Santa Maria Haiti partjainál fekszik a tenger mélyén – jelentették be a szakemberek 2014. május 13-án. A karakk egyike volt annak a három hajónak, amivel Kolumbusz 1492-ben felfedezte Amerikát.

Barry Clifford, egy tenger alatti régészcsoport vezetője közölte a szenzációs hírt, miszerint a Karib-tenger fenekén, Haititól északra talált roncs az Újvilágot felfedező Kolumbusz Kristóf vezérhajójának, az 1492. december 25-én elsüllyedt Santa Mariának a maradványa. Clifford – aki a haiti kormányzat segítségét kéri a feltáráshoz -régészeti, történelmi és föld-, valamint vízrajzi adatokra hivatkozva jelentette ki, hogy a Santa Maria roncsait rejtheti a víz.

A Santa Maria roncsaiból nem sok maradt meg, elsősorban az idő múlásának következményeként. Azonban a a közel 18 méter hosszú, körülbelül 100 tonnás hajó maradványai közül a legnagyobb, épségben maradt alkatrész az eredeti vasmacska, amely a Haiti Nemzeti Múzeumban van kiállítva. A mostani eredményekre úgy jutottak a kutatók, hogy tanulmányozták a hajónaplót, illetve Kolumbusz közeli erődjének maradványai is nagy szerepet játszottak a kutatásban, amelyekre 2003-ban bukkantak. A Santa Maria 1492. december 24-én a ment tönkre, miután zátonyra futott, ezt követően kezdte el építtetni erődjét Kolumbusz, amelyhez a hajó fagerendái közül többet is felhasználtak.

A genovai származású Kolumbusz a portugál, majd a spanyol korona szolgálatában álló utazó volt, aki 1492-ben felfedezte az amerikai kontinenst, amelyről úgy vélte, hogy Ázsiába vezető új nyugati útvonal. Kolumbusz másik két hajója, a Niña és a Pinta volt.

Mészáros Márton

Kolumbusz Kristóf az amerikai kontinensre lép (Rézkarcolat)

Kolumbusz Kristóf az amerikai kontinensre lép (Rézkarcolat)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: