Közel 300 halott a török bányarobbanásban

Abdullah Gül török államfő is ellátogatott a súlyos bányaszerencsétlenség helyszínére, az Isztambultól mintegy 480 kilométerrel délnyugatra fekvő Soma városban 2014. május 15-én. A legfrissebb információk szerint a szénbányában történt detonáció következtében legkevesebb 284 személy hunyt el.

A város melletti szénbányában május 13-án a rendszeres műszakváltás idején detonáció történt, amely mintegy ötszáz bányászt érintett. A balesetben legalább 284 ember hunyt el, és további 18 bányász helyzete még kérdéses. A török egészségügyi miniszter május 16-án délelőtt kiadott nyilatkozata szerint a bányatűz miatt még tizennyolc bányász lehet lent a tárna mélyén, állapotuk kevés bizakodásra ad okot.

A bányatársaság elhatárolódott minden olyan kijelentéstől, amely felveti annak lehetőségét, hogy felelősek a katasztrófáért. Korábban azzal vádolták őket, hogy hanyagság miatt történt a nyugat-törökországi bányarobbanás. A történtek miatt számos tüntetést tartottak nagyvárosokban, több helyütt agresszióba torkollottak a demonstrációk. A török kormány háromnapos nemzeti gyászt rendelt el.

A halálos áldozatok számának növekedésével biztossá vált, hogy a somai bányaszerencsétlenség minden idők legsúlyosabb bányakatasztrófája Törökországban. Az elmúlt évek legsúlyosabb balesete az 1992-es Zonguldak tartománybeli bányában történt gázrobbanás volt, amelynek következtében 263 személy vesztette életét.

Mészáros Márton

Áldozat holttestét szállítják a somai bányaszerencsétlenség helyszínén 2014. május 14-én

Áldozat holttestét szállítják a somai bányaszerencsétlenség helyszínén 2014. május 14-én

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: