Hetvenéves Joe Cocker

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját Joe Cocker brit énekes. A jellegzetes hangú sztár az 1960-as évektől színpadon áll – töretlen sikerrel.

Fiatalkorában egyike volt az egyszerű, szegény fiataloknak: benzinkutasként, gázszerelőként és lakatosként dolgozott a megélhetésért. 1961-ben, tizenhét évesen Vance Arnold művésznéven szerepelt első együttesében, a Cavaliersben, amellyel szinte csak Chuck Berry és Ray Charles-dalok feldolgozását játszották Cocker szülővárosában, Sheffieldben. 1964-ben kötött vele szerződést a Decca lemezkiadó, első albumán pedig olyan zenei nagyágyúk működtek közre, mint a Led Zeppelin későbbi tagjai, Jimmy Page és John Paul Jones. A nagy áttörést az 1969-es Woodstocki Fesztivál hozta, ahol egy világ ismerte meg a nevét. 1969.  augusztus 17-én Joe Cocker öt dalt énekelt el a színpadon jellegzetes rekedtes hangján: a Delta Lady és a Beatles slágerének, a With a Little Help from My Friends című dalnak a hétperces változatával hatalmas sikert aratott.

Az 1970-es években több lemeze jelent meg, de egyik sem tudott olyan népszerűséget hozni előadójának, amekkorát a Woodstock hozott, ezért Joe Cocker alkohol- és drogfüggővé vált.  A 80′-as években talált újra magára, az Up Where We Belong című dal, amelyet Jennifer Warnes-szal énekelt a Garni-zóna (An Officer and a Gentleman) című filmben Oscar-díjat kapott 1982-ben, mint a legjobb filmzene. A dal nemzetközi siker lett, vezette a Billboard Hot 100-as zenei listáját, és előadói Grammy-díjat is nyertek vele. Nem sokkal később felénekelte a You Are So Beautiful című Ray Charles-dalt, amely azóta koncertjeinek elengedhetetlen részévé vált, és amelyet a 21. század legszebb szerelmes dalának választották.

Joe Cocker a Cry Me a River című dalt énekli

1986-ban Joe Cocker tette emlékezetessé a 9 és fél hét (Nine 1/2 Weeks) című filmet, amelyben az általa előadott You Can Leave Your Hat On című dalára sztriptízel Kim Basinger. A dal világsiker lett, azóta nem csak tucatnyi filmben csendült fel, az erotikus zenék első számú himnuszává lett. 1987-es Unchain My Heart című albuma Grammy-jelölt lett, de nem nyerte el a rangos elismerést. 2002 nyarán II. Erzsébet brit királynő uralkodásának ötvenedik évfordulóján Phil Collins és Brian May társaságában adta elő a With A Little Help From My Friends című dalt. 2007-ben  megkapta II. Erzsébet királynőtől a Brit Birodalom Tisztje (OBE) kitüntetést a zenéért tett szolgálataiért, és ebben az évben feltűnt az Across the Universe című filmben, amelyben a Beatles Come Together című dalát énekelte.

Joe Cocker évtizedek óta a soul-zene egyik élő “nagyöregje”, aki ha kinyitja száját a színpadon, mindenkit ámulatba ejt. A nagy pocakú, kövérkés előadónak jellegzetessége a sajátos színpadi mozgása, amelyet nehéz lenne definiálni. Egyben ő az egyetlen olyan világsztár, aki képes volt úgy a csúcsra törni, hogy más előadók dalainak újraértelmezésével érte el legnagyobb sikereit: a teljesség igénye nélkül a Beatles, Ray Charles, Leonard Cohen, és Elton John dalait dolgozta fel úgy, hogy azok az ő nevével forrtak össze.

2007-ben megjelent Hymn for My Soul című albuma listavezető volt tucatnyi országban, az utóbbi években pedig két fontos albumon is dolgozott. A 2010-es Hard Knocks platinalemez lett Németországban, a két évvel később kiadott Fire It Up pedig aranylemez lett a németeknél. A szüntelenül turnézó előadó 1992-ben, 1998-ban, 2002-ben, 2006-ban és 2011-ben is koncertet adott Budapesten.

Mészáros Márton

Joe Cocker brit énekes koncertet ad Párizsban 2013. május 15-én

Joe Cocker brit énekes koncertet ad Párizsban 2013. május 15-én

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: