Philip Roth bejelentette visszavonulását

Philip Roth amerikai író végleg visszavonul az írástól, utolsó interjúját a brit közszolgálati csatornának, a BBC-nek adta, amelynek első felét 2014. május 20-én sugározza az adó. Az író további életét a nyilvánosság kizárásával szeretné leélni.

A népszerű amerikai író 2012-ben nyilatkozta először egy francia magazinnak adott interjújában, hogy ötven termékeny év után felhagy az írással. Az azóta eltelt időben a művész nem alkotott, és megmásíthatatlan elhatározása szerint nem is fog többé. A BBC brit közszolgálati adó portréműsorára még utoljára igent mondott, azonban a kétrészes dokumentumfilmen kívül soha többé nem kíván sem írni, sem nyilatkozni, sem hivatalos eseményekre látogatni. A szóban forgó interjúban Roth egyúttal megerősítette, hogy visszavonulása végleges, ugyanis az évek során eljutott oda, hogy már nem tudott miről írni. “Tévedtem. A végére értem. Már nem tudok miről írni” – állapította meg a szerző, aki gyakran foglalkozott a modern zsidó lét problematikájával is.

A Pulitzer-díjas Philip Roth jelenleg 81 éves, és Connecticut államban lévő vidéki otthonában él. Pályafutása során harmincnál is több kötete jelent meg, és az elmúlt évszázad egyik legsikeresebb és legközkedveltebb amerikai írónak tartják számon.

Mészáros Márton

Philip Roth amerikai író

Philip Roth amerikai író

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: