Tucatnyi halott a balkáni árvízben

Már ötven halottja van a balkáni árvíznek, amely Bosznia-Hercegovinát, Szerbiát és Horvátországot érinti – jelentették be 2014. május 19-én. A katasztrófa bibliai özönvízhez hasonló mértékű.

A Nyugat-Balkán az elmúlt százhúsz évben nem szenvedett ehhez fogható árvízi pusztítást. A természeti csapásnak eddig ötvennél is több halálos áldozata van, de várhatóan a víz elvonulta után a sárral keveredett víztömeg alól újabb holttestek kerülnek elő. Számtalan állat is elpusztult, még a szabadon engedett állatokat is a halál várta, mert nem tudtak hova menekülni. Számtalan helyen az ablakokon másztak ki az emberek házaikból, és házuk tetején leltek menedékre. Bosznia és Szerbia területein több tízezer embert menekítettek ki.

A Belgrádtól mintegy 30 kilométerre délnyugatra fekvő Obrenovac víz alá került, a város utcáin három méter magasan áll a víz. Szerbiában több erőművet is fenyeget a víz, a Duna egyik mellékfolyója elöntheti a Kostolac városa mellett lévő hőerőművet is, amely az ország áramszükségleteinek húsz százalékát látja el. Boszniában tovább nehezíti a helyzetet, hogy az áradások kimosták a húsz évvel ezelőtti jugoszláv háborúból maradt aknákat, és az azokat jelző táblákat is. Becslések szerint 120 ezer aknáról lehet szó. A szomszédos országok mentőcsapatokat, illetve a mentési felszereléseket küldött Szerbiába és Boszniába.

Magyarországon is a tetőzéseket várják, a folyók mellett készültségben vannak, hogy azonnal intézkedhessenek szükség esetén. Budapesten a Duna miatt hajtottak vége óvintézkedéseket.

Mészáros Márton

Víz alatt a boszniai Brcko városa 2014. május 18-án

Víz alatt a boszniai Brcko városa 2014. május 18-án

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: