Megsértődtek az oroszok Károly herceg kritikáján

Károly walesi herceg, a brit trónörökös és felesége, Camilla hercegnő négynapos látogatáson tartózkodik Kanadában. A brit trón várományosa azzal generált nagy sajtót, hogy kijelentette, szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnök nem különb Hitlernél – írja a Daily Mail 2014. május 21-én.

A Daily Mail cikke szerint a hercegi pár Halifax városában megtekintette a kanadai bevándorlási múzeumot, és itt bemutatták őket Marienne Fergusonnak, egy lengyel holokauszttúlélőnek, aki gyermekként menekült el néhány családtagjával a német megszállók elől Gdansk városából a német megszállók elől. Az asszony elmesélte a hercegi párnak, hogyan szabadult a halál markából, de hozzátette, számtalan családtagja és barátja életét vesztette a náci megszállás alatt. Ekkor Károly herceg ekképpen fordult a menekült felé: “Most pedig Putyin műveli gyakorlatilag ugyanazt, mint Hitler”.

A kijelentést leközölte a vezető brit lap, és számtalan sajtóorgánum vette át a hírt. A Daily Mail megerősítést kapott a mondat elhangzásáról Marienne Fergusontól, de mások is megerősítették, hogy fültanúi voltak a 65 éves herceg véleményének. Az újság érdeklődésére Károly londoni hivatala, a Clarence House csak annyit közölt szóvivője útján, hogy “magánjellegű beszélgetésekhez” nem fűz semmiféle kommentárt. II. Erzsébet elsőszülött fiát az elmúlt évtizedekben számtalan bírálat érte, amiért beleavatkozik a kormányügyekbe, illetve a nemzetközi politikai ügyekbe is belebonyolódik. Közismert tény, hogy a herceg kézzel írt levelekben fejti ki véleményét a brit kormány tagjainak évek óta.

A kijelentésen Oroszország felháborodott, a Kreml hivatalos közleményében bírálta a herceg szavait, amelyet “elfogadhatatlannak” és “felháborítónak” tituláltak. A leendő brit uralkodópár négynapos kanadai vizitje során 41 hivatalos programon vesz részt.

Mészáros Márton

Károly walesi herceg kanadai látogatásán Winnipegben 2014. május 21-én

Károly walesi herceg kanadai látogatásán Winnipegben 2014. május 21-én

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: