Virágzik az élet Bukarest alatt

Egy egész társadalom él a föld alatt! – Nem holmi utópisztikus regényről, vagy elvetemült sci-firől van szó, hanem Bukarestről, Románia fővárosról. A román főváros hemzseg a díszesebbnél díszesebb épületektől, régi palotáktól és egyéb építészeti remekművektől, amelyek miatt gyakran a “Kelet Párizsa” elnevezéssel illetik, azonban a föld alatt egy másik világ létezik.

Bukarest utcája alatt számkivetettek százai élnek: drogfüggők és hajléktalanok lakják a város földalatti csatornahálózatát. A Daily Mail vezető brit lap riportere lent járt a földi pokolba, és képeket készített a lenti életről, amelyek „Élet az utcák alatt” címmel jelentek meg a lapban 2014. május 19-én. Akárcsak A pusztító című 1993-as Stallone-filmben egy egész földalatti város működik az utcák alatt. A Bukarest alatt elterülő várost Bruce Lee irányítja, aki véres utcai harcai nyomán kapta az egykori akciósztár nevét. A férfi talpig tetovált, láncokat hordó kopasz alak, aki évek óta vezeti a földalatti közösséget.

S mi az, ami összeköti a lent élőket? A lenti világot az teszi egységessé, hogy közülük mindenki hontalan, illetve HIV fertőzött, de többségük tuberkulózisban is haldoklik. A Daily Mail riportere a lent töltött röpke idő alatt nem csak penetráns bűzt érzett, hanem szipuzó fiatalokat, habzó szájú koldusokat, és fertőtlenített injekciós tűt magukba döfő félmeztelen nőket éppúgy látott, mint ápolatlan, alkoholizáló és drogot fogyasztó gyermekeket. Romániában mintegy tízezer hajléktalan él, a kormány pedig nem korlátozza a közterületen történő életvitelszerű tartózkodást.

Mészáros Márton

Föld alatti élet Bukarest alatt (Forrás: Daily Mail, 2014.05.19.)

Föld alatti élet Bukarest alatt (Forrás: Daily Mail, 2014. május 19.)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt szereti: